Autor:
Foto: Marija Vujović
12:29
29.3.2017.

Izložba stripa i ilustracija: Autentičan svijet četrnaestogodišnjaka iz našeg grada

Nekoliko desetina radova, na temu stripa i ilustracije, sinoć je u Nikšićkom pozorištu predstavio naš sugrađanin i učenik osmog razreda OŠ „Ratko Žarić”, Veljko Miljanić.


Ovo je njegova prva samostalna izložba, a činio je čitav stvaralački proces prikazan strip tablama, gotovim ilustracijama, skicama i nepretencioznim zabilješkama.

Čast da otvori izložbu pripala je Veljkovom profesoru stripa i ilustracije, diplomiranom grafičaru i ilustratoru, Iliji Nikčeviću.

“Ko poznaje svijet stripa i ilustracije zna koliko je teško biti autentičan i prepoznatljiv, a Veljku to polazi za rukom. Kreirao je čitav univerzum čije se granice šire, svijet mašte, pomalo stvaran, sarkastičan, komičan, rijetko kada bizaran, svijet koji postavlja svoje svojstvene standarde i koji će vas teško pustiti vani, svijet nemogućih relacija, slatkojezivih bića, vanzemaljaca, mitskih stvorenja sa ponekim zalutalim putnikom koji možemo biti baš mi”, objasnio je Nikčević.

Na Veljkovim radovima, dodaje, oštro oko može uočiti uticaje, ali kopiranja nema.

“Njegovo poznavanje strip materije je ozbiljno. Iz mora informacija i pojava Veljko pažljivo bira ono najbolje i koristi ga kao fundament u daljem stvaranju. Želja za crtanjem kod njega je velika i neugasiva i to me kao starijeg kolegu zadivljuje. Nadam se da će uskoro Veljko biti okosnica nečega što će se zvati Strip scenom u Crnoj Gori. Veljko nema želju da nas impresionira, Veljko želi da crta pa to opasno dobro i radi”, ponosno je istakao Nikčević i poželio mladom autoru sreću u daljem radu.

Podrška profesora Nikčevića nije izostala ni u realizaciji izložbe, ali je ideja, nastala iz višegodišnje ljubavi prema stripu, ipak bila Veljkova. On se sjetio svojih početaka i kako je teklo razvijanje njegovog talenta.

“Ilustracijom sam počeo da se bavim baš od malih nogu i o tome sam počeo baš kao mali da razmišljam. Kada sam počeo da čitam, od nekih pet godina, počeo sam da ilustrujem to što sam čitao. Kasnije sam krenuo da idem kod Ilije Nikčevića u Školu stripa, prije 6-7 godina i idem i dan danas”, prisjetio se on opisujući svoj svijet kao svijet likova, prostora, različitih planeta…

Iako je dobio pohvale najboljih strip crtača i ilustratora regiona i šire, među kojima su  Aleksa Gajić, Vladimir Vesović, Tihomir Tikulin, Mike Collins, Waltera Tron, kao posebno iskustvo izdvaja lijepe riječi i samo upoznavanje sa Dobrosavom Bobom Živkovićem.

“Generacije su odrastale uz njegove ilustracije i nekako je mnogo čudno upoznati se sa idolom iz djetinjstva uz kojeg ste vi zaželjeli da krenete da crtate. To je bilo zanimljivo iskustvo”, iskren je Veljko.

Na konkursu od nekoliko hiljada radova autora iz čitavog svijeta njegova ilustracija je bila prva i tako zavrijedila mjesto na naslovnici ,,Climbing Magazine“ u Americi, a njegovi radovi su često prikazivani i u raznim evropskim časopisima.

Do sada je učestvovao na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Strip festival u Makedoniji...

Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječji časopis ,,Petica“, a kako kaže, takvi pozivi su sve učestaliji.

“Sve češće dobijam pozive da ilustrujem za razne časopise, a za sada to još uvijek radim volonterski, iz ljubavi”, zaključio je Veljko, a sudeći po njegovom talentu ilustracije vrlo brzo mogu postati i izvor zarade.

Događaj je organizovala JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:14
  18.11.2018.

  Muzej gusala, u kome će biti postavke najboljih guslara Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine kao i eksponati narodnih instrumenata i nošnje, gradi se u selu Jugovići u nikšićkoj Župi.

 • 11:36
  18.11.2018.

  U Nikšićkom pozorištu danas u tri termina - 15.30h, 18h i 20.30h biće prikazan film „Južni vetar“, reditelja Miloša Avramovića.

 • 07:56
  18.11.2018.

  Pretpremijeru animirane porodične komedije „Grinč“ imaćete priliku da pogledate danas u Cinemi 213.

 • 13:12
  17.11.2018.

  Posljednju – četvrtu epizodu serije "Grudi", u režiji Marije Perović, možete pogledati večeras od 20.05 sati na Prvom programu Televizije Crne Gore.