Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Ifigenija” večeras u Nikšićkom pozorištu

ifigenija-foto1
Nikšićko pozorište
  • Autor onogost.me
  • 21.10.2021. u 21:39

Predstava „Ifigenija“, po Euripidovoj „Ifigeniji u Aulidi“, rađena u produkciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima Centrom za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” Bijelo Polje i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina, biće izvedena večeras, u 20 časova, u Nikšićkom pozorištu.

Režiju i adaptaciju predstave potpisuje Zoran Rakočević, a u predstavi igraju: Una Lučić, Jelena Đukić, Đođije Tatić, Petar Novaković, Moamer Kasumović, Anđelija Rondović, Ognjen Sekulić, kao i muzičar Bojan Peko Minić, koji je uradio i muziku za predstavu.

“Euripid je treći veliki tragički pjesnik Grčke. Aristotel ga naziva najtragičnijim. Ostalo je zapisano da je Sofokle u znak žalosti za njim doveo svoj hor na pozorje bez uobičajenih vijenaca na glavi, što je predstavljalo i skandal i umjetničku inovaciju. U svojim komadima često se osvrće na aktulena politička zbivanja i propituje ih sa stanovišta vrlina. „Ifigenija u Aulidi“ je posljednje mu sačuvano djelo, napisano pred Euripidovu smrt, a praizvedba je osvojila prvu nagradu na čuvenim Dionizijama. Poznati reditelj Mihalis Kakojanis 1977. na osnovu drame snima film koji se ubraja u remek djela svjetske kinematografije. “Ifigenija” je neiscrpna inspiracija za inscenaciju i nudi beskonačna pitanja na koja umjetnik u današnjem svijetu, baš u ovo vrijeme, mora da odgovori aktuelizacijom i tematizacijom Euripidovog sižea. 

“Ifigenija” je komad ljudske katastrofe. Euripid nam kazuje da su ljudske žrtve za najveće društvene ideale časnije od prihvatanja ograničene slobode. Mi u tom neizbježnom storiju tragamo za današnjim čovjekom koji je opsjednut duhovima skoro pa arhetipskog neoliberalnog diskursa, gdje se, kao grčki junak, batrga između diktata obezljuđene moći i kontrole s jedne, i potpisnute emotivne, tople, ljudske, pa i bolne istine življenja, s druge strane. Današnju Ifigeniju ne ubija proroštvo, kako to možemo isprve shvatiti, već otupjela i obesmišljena ljudska priroda, nesposobna za bilo kakvu osjećajnost, učaurena u novoj društvenoj klasi čija elita gubi rezone čovječnosti‟, navodi reditelj predstave.

Predstava nije za mlađe od 18 godina.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta od 10h do 20h. Informacije i rezervacije na telefone: 069 490 198 i 040/ 213-566.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci