Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Filipović u Nikšiću gradi muzej gusala

dfbdbbbvbvc
rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 18.11.2018. u 14:20

Muzej gusala, u kome će biti postavke najboljih guslara Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine kao i eksponati narodnih instrumenata i nošnje, gradi se u selu Jugovići u nikšićkoj Župi.

Zadužbinu gradi narodni guslar Milan Filipović i za Radio Crne Gore istakao je da je moralna obaveza svakog guslara da čuva tradiciju i kulturu svoga naroda.

Filipović očekuje da će muzej gusala biti završen uz pomoć države do kraja naredne godine, istakavši da njegovanje kulture i tradicije nije obaveza samo državnih institucija – svaki čovjek mora poštovati nasljeđe i, ukoliko može, treba da ostavi trag.

On šest decenija pronosi slavu gusala i crnogorske tradicije, a prije četiri godine počeo je da gradi muzej-zadužbinu gusala u svom rodnom mjestu.

“Zamislio sam da u muzeju-zadužbini izložim biografije pet najboljih guslara u proteklih stotinu godina iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i njihove gusle i ostale narodne instrumente i nošnju iz tih krajeva”, kazao je Filipović.

Objekat je uglavnom i izgrađen i sada ga treba opremiti. Filipovićev projekat podržava država, a, ovih dana, bio je u Skadru u Albaniji.

“Da nema podrške države ništa ne bih mogao uraditi. Imam podršku predsjednika države, ministarstva kulture kao i brojnih opština. Bio sam u Skadru i oni će opremiti svoju postavku i sada predstoji da dogovorim korake sa ostalim kulturnim poslenicima iz zemalja regiona”, poručio je Filipović.

Kako je kazao Crna Gora predstavlja, uz dužno poštovanje ostalih država, središte guslarskog stvaralaštva i ne smiju se zaboraviti imena guslara Jevrema Vučinića, Tanasija Vućića i Petra Perunovića iz stare garde. Ipak, Filipović je naglasio da i danas ima mladih guslara koje treba podržavati i čuvati.

Filipović, inače, predsjednik Udruženja crnogorskih guslara “Sveti Petar Cetinjski”  iz Podgorice, kaže da je moralni zadatak svakog guslara da čuva tradiciju i istoriju svoga naroda.

“Kada je uzeo sveti instrument mora ga dostojanstveno nositi i predstavljati do kraja života. Uvijek sam se borio protiv kiča i šunda i dnevne politike, pjevati treba samo antologijske pjesme”, jasan je Filipović.

Narodni guslar očekuje da će uz podršku države završiti zdanje do kraja naredne godine.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.