Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
07:54
25.11.2021.

Festival glumca: Predstava “M.I.R.A.”

Predstavom “M.I.R.A.”, Bitef teatra iz Beograda večeras se u Nikšićkom pozorištu nastavlja 17. izdanje Međunarodnog festivala glumca.


Pomenuti komad projekat je Andraša Urbana, a igraju Mirjana Karanović, Suzana Lukić/Maja Lukić, Anđela Jovanović/Mina Obradović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.

"U toku procesa na predstavi često se postavlja pitanje sa strane zašto M.I.R.A. sa tačkama, šta znači Mira, nikad nisu čuli za taj akronim, ko su Mire… Odgovorim da to znači Međunarodna Implementacija Radikalne Anarhije. Iz šale. Ako vam to nije dovoljno, evo šta je Mira Trailović rekla o tome kada su je novinari jednom pitali hoće li da se predstavi: M - kao marljiva, I - kao iracionalna, R - kao radosna, A - kao ako, baš me briga. Mira", zapisao je reditelj Urban.

Ovo će biti druga predstava izvedena tokom sedmodnevne pozorišne smotre. Festival je svečano otvoren prije dvije noći uručenjem nagrade "Veljko Mandić" glumcu Andriji Miloševiću i izvođenjem predstave “Pluća”. 

Predstava “Konje ubijaju, zar ne?”, koja je planirana da se održi sinoć, otkazana je zbog bolesti glumca.

Četvrto festivalsko veče rezervisano je za "Antigonu", rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

“Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva obilježiće peto veče Festivala, dok će sešte večeri biti izveden pozorišni komad “Usamljeni Zapad”, u produkciji Na­ro­dnog po­zo­ri­šta Re­pu­bli­ke Srpske iz Banja Luke.

Festival glumca zatvoriće predstava "Bolivud”, Teatra Komedije iz Skoplja. Završene večeri biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu i epizodnu ulogu, kao i za partnerski odnos na sceni.

Sve predstave počinju u 20 časova.

Festival se organizuje u okviru Nikšićke kullturne scene 2021, a pokrovitelji su Opština Nikšić i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

 

Ostale vijesti iz kategorije