Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Emir Hadžihafizbegović i Jadranka Đokić dobitnici nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu

viber_image_2021-11-29_23-08-03-570
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2021. u 01:49

Emir Hadžihafizbegović za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, dobitnik je nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu na 17. Međunarodnom festivalu glumca, dok je ta nagrada u ženskoj konkurenciji pripala Jadranki Đokić za ulogu u predstavi "Pluća" zagrebačkog „Exit“ teatra i Gradskog kazališta Sisak.

Gran prix za najbolji partnerski odnos na sceni pripao je Zlatanu Vidoviću i Danilu Kerkezu za uloge dva brata u predstavi “Usamljeni zapad” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Najbolju epizodnu žensku ulogu odigrala je Tatjana Šojić za uloge tetke Hatidže, drugarice Bube, Šintorove majke i Štakine majke u predstavi „Sjećaš li se Doli Bel“, a nagrada za epizodnu mušku ulogu pripala je kolegi iz istoimene predstave Mirsadu Tuki, za ulogu Dina Zolja.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu Milorad Damjanović, glumac, Zoran Rakočević, pozorišni reditelj i Dobrilo Čvorović, glumac, a sve odluke donijete su jednoglasno.

„Nikšićki Festival glumca je još jednom pokazao da je jedinstven festival na ovim prostorima i odličnom organizacijom, dostojnom najvećih festivala regiona, učinio da glumci na festivalu osete koliko je njihova umetnost važna u društvu.  Žiri je mišljenja da u budućnosti predstave u selekciji ne moraju nužno biti predstave snažnog rediteljskog koncepta, već predstave koje bez obzira na žanr, treba da predstave, i da sjajnu nikšićku publiku, koja je i ove godine pokazala da je spremna da percipira i razume svaku vrstu pozorišta, upozna sa najboljim glumačkim ostvarenjima u regionu“, kazao je Damjanović.

Predsjednik savjeta Festivala, Janko Jelić, ocijenio je Festival uspješnim, dodajući da su na dobrom putu da opravdaju želju da dobije karakteristiku nacionalnog značaja.

„Iz ugla gledaoca bio sam u prilici da se upoznam sa onim osjećajem koji je pozorište donosilo još u antičkom dobu, a koji je Aristotel nazvao katarza, ili pročišćenje. Nadam se da je sa istim osjećajem iz našeg pozorišta odlazila i vraćala se publika… Uz visoki glumački doprinos u kome smo uživali i koji je u osnovnoj ideji festivalskog okupljanja, čini mi se da smo uspjeli i da okupimo predstave vrlo različitog tematskog obrasca i konceptualno različite pristupe samom fenomenu pozorišta i glumačke igre. Koliko sam uspio da razumijem, to je bila i namjera našeg selektora, Radisava Jevrića, i reklo bi se da je u toj namjeri zaista uspio“, kazao je Jelić.

Zahvalnost publici na divnim emocijama i osoblju na profesionalnosti uputio je v.d. direktora Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović, koji je kazao da se nada da će sljedeći festival proteći sa manje problema, a nikako sa manje uspjeha.

„Mi ćemo se radovati ako sa ovog festivala ponesete emocije, koje će sledeći festival učiniti još bolji, jer ako ne postanemo bolji postaćemo gori“, uz tu poruku Krulanović je zatvorio 17. izdanje Međunarodnog festivala glumca.

Tokom pozorišne smotre, koja je trajala od 23. do 29. novembra, publika je bila u prilici pogleda šest predstava: “Pluća”, “M.I.R.A.”, “Antigona“, “Sjećaš li se Doli Bel“,”Usamljeni zapad” i “Bolivud”.

Predstava “Konje ubijaju, zar ne?” je otkazana zbog bolesti glumca.

 JU Nikšićko pozorište organizuje Festival glumca, a pokrovitelji su Opština Nikšić i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Marija Goranović

 

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci