Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Šinjel”

74155586_2722761721087778_2173440815429320704_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.11.2019. u 07:02

Nikolaj Vasiljevič Gogolj (1809-1952) je oplemenio rusku književnost odlučnom težnjom za sadržinom i prokrčio joj samostalan put.

Černiševski je napisao: “Gogolj je probudio u nama svijest o nama samima.

“Černiševski dodaje: “Zahvaljujući Gogolju, došlo je do prevlasti proze nad poezijom u ruskoj književnosti… U tom poslu on nije imao ni prethodnika ni pomagača. Njemu jedinom duguje proza i za svoje postojanje i za svoje uspjehe. 

Pored “Revizora” i “Mrtvih duša”, “Šinjel” je najuticajnije Gogoljevo djelo. U “Šinjelu” je prikazan “mali čovjek”, nesrećni činovnik, jedan iz ogromne ruske riznice “poniženih i uvrijeđenih”. Da li je materijalna oskudnost glavnog junaka Akakija Akakijeviča Bašmačkina usko povezana sa njegovim duhovnim siromaštvom? Šta simbolizuje šinjel nesrećnog Akakija? Koja je njegova jedina strast? Pročitajte ovo remek-djelo i otkrijte odgovore na sva ova i brojna druga pitanja. 

Odlomak

“Mladi činovnici su mu se podsmevali i, koliko im je dozvoljavala kancelarijska duhovitost, pravili su dosetke na njegov račun: na njegovu gazdaricu, staricu od sedamdeset leta, pričali su da ga tuče, zapitkivali su ga kad će se venčati, zasipali su ga aktima nazivajući to snegom. Međutim, Akakij Akakijevič se na sve to nije osvrtao i ponašao se kao da je bio sam u sobi, tako da to čak nije uticalo ni na njegov rad, i pored svih neprijatnosti, nije činio greške u pisanju. Samo kad bi šaljivdžije prevršile meru, kad bi mu gurali ruku, sprečavajući ga da radi svoj posao, on bi govorio: „Pustite me, zašto me vređate?” I u rečima i glasu kojim su one izgovarane bilo je nečeg neobičnog, nečeg što je budilo sažaljenje, tako da je neki mladić koji je neposredno pre toga primljen i koji je, po ugledu na druge, uzeo slobodu da se šali na njegov račun, odjednom zastao kao gromom poražen i od tada je na sve počeo da gleda drugim očima.”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.