Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Pokojni Matija Paskal”

image1_3
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.03.2021. u 20:38

Luiđi Pirandelo (1867- 1936) je italijanski dramski pisac i pripovijedač. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, koju je primio 1934. godine zbog odvažnog i domišljatog oživljavanja dramske scene.

Najpoznatija drama mu je “Šest lica traži pisca”, a sva svoja djela skupio je u svezak “Gole maske”. Njegova djela prožeta su pitanjima o iluzornosti realnog života i tragičnim humorom.

Pirandelo je rođen na Siciliji, u gradu Agriđentu. Za vrijeme osnovne škole obrazovao se kod kuće. U gimnaziju je krenuo u Palermu, gdje je upisao i studije prava i filozofije. Zatim se preselio u Rim gdje je nastavio studije, ali ovoga puta književnosti.

Tokom godina studiranja objavio je svoju prvu zbirku poezije “Veselo zlo”, koja je izašla 1889. godine. Dvije godine nakon toga, 1891, završio je studije i počeo raditi kao lektor talijanskog jezika na bonskom univerzitetu.

Ubrzo se Pirandello vratio u Italiju. U Rimu je objavio zbirku pripovijedaka “Ljubavi bez ljubavi”. Kasnije je oženio Antonietu Portulano s kojom je imao troje djece. Nakon rođenja trećeg djeteta, Antonieta je doživjela nervni slom, pa Pirandelo zahtijeva da njegovoj supruzi bude dopuštena kućna njega.

Prvi Pirandelov roman izašao je 1901. godine pod imenom “Izopštena”, a 1904. izašao je njegov najpoznatiji roman “Pokojni Matija Paskal”. Taj roman donio mu je veliku slavu. Preveden je na nekoliko jezika i označava početak autorovog bavljenja pitanjima poput odnosa fikcije i zbilje, umjetnosti i života. Kasnije je Pirandelo napisao dva eseja “Humorizam” i “Umjetnost i nauka”. Takođe, napisao je još i dva romana “Stari i mladi” te “Njen muž”. 1918. godine izdao još dva komada “Igra uloga” i “Ali to nije ozbiljno”, prema kome se 1920. godine snimio film.

Pirandelo je umro u Rimu 10. decembra 1936. od upale pluća, koja u to vrijeme nije bila izlečiva. 

U romanu “Pokojni Matija Paskal” autor se u prvom redu bavi činjenicama, ali ga ne interesuju tipične sudbine i društvene grupe, već pojedinac, slučajno i bizarno u životu, te konflikt jedinke i društva sa organizovanim pravilima, vjerovanjima i moralnim vrijednostima. Pirandelo  u ovom romanu bavi se problemom promjenljivosti ljudske svijesti u vremenskoj dimenziji. Ova moderna i zanimljiva priča ispričana je u prvom licu, a odlikuju je ne samo britke analize i refleksija već i mnoge realistične, komične, groteskne i tragične epizode.               

Odlomak

Pogriješio je što je izabrao sebi żenu iz reda višeg od svoga.Eh, ova žena , udata za čovjeka  iz reda ravnog svom redu, možda i ne bi bila tako dosadna kao što je bila prema njemu, kome je, prirodno, morala pokazivati u svakoj i najmanjoj prilici, da se rodila u višem redu  i da se, u njenoj  kući, stvari rade ” tako i tako”. I Malanja  je odmah, pokoran, radio tako i tako , kako je ona govorila – da, i on izgleda gospodin. Ali ga je to tako mnogo stajalo! Znojio se uvijek, znojio.  

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.