Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:36
17.11.2019.

Bibliotekar preporučuje – “Gospođa Dalovej”

Virdžinija Vulf ubraja se u najznačajnije engleske pisce 20. vijeka. 


Rođena je 1882. u Londonu.

Ostala je rano bez majke, i sve što je naučila, naučila je u kući, od oca, koji je bio jedan od najuglednijih i najobrazovanijih pisaca i filozofa tog doba.

Prvobitni naziv romana je ''Sati'', no autorka se u poslednjem trenutku predomislila i nazvala je djelo po glavnoj junakinji.                       

U romanu Virdžinija je željela da prikaže složenost unutrašnjeg svijeta žene u visokom društvu, koja je samo na prvi pogled srećna i zadovoljna.

Odlomak

"Na neki način je to njen poraz - njena sramota. Ona je kažnjena da gleda kako ovde čovek a tamo žena tonu i nestaju u dubokoj tmini, dok je ona prisiljena da stoji tu, u svojoj večernjoj haljini. Kovala je planove; obmanjivala je. Nikad nije bila do kraja besprekorna. Želela je uspeh. Zavidela je ledi Beksboro, i sve ono ostalo. Jednom se šetala po terasi u Bortonu. Bilo je to zbog Ričarda. Nikad nije bila toliko srećna. Ništa ne može da se odvija dovoljno sporo; ništa da traje suviše dugo. Nijedno zadovoljstvo ne može da se poredi, razmišljala je ona nameštajući fotelje i gurnuvši jednu knjigu na policu, s tim da je kraj trijumfima mladosti, s tim da je izgubila sebe u procesu života, da bi ga uz poplavu radosti našla kad se sunce rađa i kad tone dan."

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije