Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:11
18.8.2019.

Bibliotekar preporučuje - "Fama o biciklistima"

"Fama o biciklistima" je najznačajnije knjizevno djelo Svetislava Basara, i spada u deset najboljih romana koji zaslužuju a nijesu dobili NIN-ovu nagradu.


"Fama o biciklistima" je priručnik ljudske ludosti dovedena na nivo nauke, a njen autor je neko ko živi preko puta ludnice i nosi ludačku košulju sa kravatom, da se ne bi ofirao", Branko Kukić

Odlomak:

"U mističnom  redu "Male braće" evanđeoskih biciklista Ružinog krsta ima malo podataka. Postoji samo jedan opipljiv dokument - Bazelski pergament - na kome se, pored teksta o kome će biti reči, nalazi grb: starinski velosiped iz čijeg se upravljača uzdiže krst s devizom GENS VNA SVMVS, ali to lako može biti i falsifikat. Neki autori, poput Herberta Majera, u celosti odbacuju ideju o postojanju takvog reda. S druge strane, ništa manje pouzdani istrživači, među kojima se ističe autoritet Karla Gustava Junga, postojanje reda ne dovode u pitanje."

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:49
  17.9.2019.

  Dugometražni igrani film „Između dana i noći“, scenariste i reditelja Andra Martinovića, producentske kuće „Artikulacija film“ iz Podgorice, crnogorski je kandidat za 92. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke "Oskar" u kategoriji "Međunarodna filmska nagrada u 2019. godini".

 • 08:38
  17.9.2019.

  Predstava „Gospodska krv” rađena po tekstu Marka Kavaje, koju je za večernju scenu Nikšićkog pozorišta postavio Slobodan Marunović, premijerno će biti izvedena večeras, sa početkom u 20h.  

 • 08:17
  17.9.2019.

  Na bioskopskom platnu Cineme 213 danas će se prikazati tri filma.

 • 16:27
  16.9.2019.

  Sezonu u Nikšićkom pozorištu, ali i godinu kada se obillježavaju dva jubileja ove producentske kuće, otvoriće komedija Nikšićanina Marka Kavaje “Gospodska krv” u režiji Slobodana Marunovića, koja će biti premijerno izvedena sjutra od 20h.