Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Efi Brist”

image1_2
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.04.2021. u 06:10

Teodor Fontane rođen je 1819. u gradu Nojrupin u pokrajini Bradenburg, umro je 1898. u Berlinu, gradu koji je odredio atmosferu njegovih romana.

Od apotekarstva prešao je na novinarstvo, živio je kao dopisnik u Engleskoj, a kao vojni izvjestač u ratu 1870/1871 pao je u francusko ropstvo.

Fontane je, pod engleskim uticajem počeo sa baladama. On je bio čovjek činjenica, kojima se njegov duh poigravao ironično zamišljeno i sa visokom stilskom sviješću. U starosti je pronašao svoj najličniji pripovjedački oblik i značajnu stilsku vještinu koja je išla sa tim oblikom. Kao pasioniran psiholog posmatrač, koji je u individualnom uočavao tipsko, davao je portrete ljudi iz društva i njihove konflikte, koje su izazivali društvo, svijest i sredina.

Roman “Efi Brist” smatra se njegovim najznačajnijim djelom i  pripada najznačajnijim ostvarenjima poetskog realizma. U ovom djelu Fontane prikazuje tragičnu sudbinu žene suočene sa krutim moralnim normama s kraja 19. vijeka. Motiv bračne nevjere Fontaneu služi za demaskiranje ispraznih konvencija, preispitivanje statusa braka i uloge žene u takvom društvu. U psihološloj motivaciji likova naglašena je nehumanost sredine koja ne dopušta slobodu pojedinca.

Teme braka, ljubavi  i preljube u ovom romanu su zajedničke sa Tolstojevom “Anom Karenjinom” i Floberovom “Gospođom Bovari”.   

Odlomak

“…Kinezom, hoćeš da kažeš. Vidiš, Efi, ta strašna riječ može da se izgovori a da se on pritom ne pojavi. To što si vidjela, ili što je, kako ti misliš, promaklo pored tvoje postelje, to bješe mali Kinez koga su djevojke tamo gore prilijepile na naslon od stolice. Kladim se da je imao na sebi plav kaput i sasvim pljosnat šešir, kao poklopac, sa blistavim dugmetom na vrhu.
Ona klimnu glavom.”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo. 

Ivan Lješković

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci