Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Dok ležah na samrti”

image1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.03.2020. u 05:53

Vilijam Fokner (1897 - 1962) romansijer je i pripovijedač kojeg, uz Džojsa i Virdžiniju Vulf, smatraju najznačajnijim predstavnikom modernog psihološkog “romana toka svijesti”.

Vilijam Fokner odrastao  je u provincijskoj sredini, na sjeveru siromašne savezne južne države Misisipi, i taj kraj i ljudi ostavili su neizbrisiv trag u njegovoj prozi. Fokner nije maturirao, ali mnogo je čitao, od svjetskih klasika do francuskih simbolista: Verlena, Vajlda, Dostojevskog, Flobera, Remboa, Šekspira, Servantesa… Primljen je 1918. godine, kao dobrovoljac u pilotsku školu britanskog vazduhoplovstva u Kanadi. Poslije rata vratio se u Oksford, gdje je proživio najveći dio života. Nakon pjesama i kraće proze, prvi roman „Vojnikova plata“ objavljuje 1926.

Budući da je teško nalazio izdavače, do kraja Drugog svjetskog rata povremeno je odlazio u Holivud, gdje je pisao i prepravljao uglavnom tuđe scenarije – poznate su njegove prerade Hemingvejevih romana. Posljednjih petnaestak godina života uživao je veliku popularnost i bio svojevrstan ambasador američke kulture u Evropi, Južnoj Americi i Japanu. Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost, održavši pri tom vjerovatno najpoznatiji i najbolji govor koji je ikada izgovoren tokom te svečanosti.

Vilijam pripovijeda na jedan, može se reći, filmski način. Njegovi opisi i slike su pokreti kamere koja, kao alatka za jednog brlijantnog umjetnika, „usporeno“ hvata svaki bitan momenat, te izraze lica i pokrete likova. Uvodne scene su opisane na taj način da se, tokom čitanja, odvija jedna filmska traka iz koje izbija atmosfera melanholije. Ali Fokner ne održava konstantno takvu atmosferu, već tegobu s vremena na vrijeme preoblikuje u jednu, ne baš srećnu, ali svakako priču koja posjeduje određenu dozu nade i želje da se premoste životne prepreke.      

Odlomak

Ona nas posmatra. Izgleda da joj se samo oči pokreću.Kao da nas dodiruju, ne čulom vida ili sposobnošću čulnog opažanja, nego kao da vas dodiruje mlaz iz crijeva za polivanje, mlaz u trenutku kad udara, odvojen od siska kao da nikad nije  ni bio tamo.

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci