Autor: onogost.me
Foto: Facebook
08:16
23.9.2020.

ALD: Promocijom spomenika do nove turističke ponude

Prvi dan završne konferencije regionalnog projekta Monumental 9 održan je juče u Nikšiću, dok će današnji dan konferencije proteći u znaku posjete Trebjesi i Spomeniku palim borcima.


Ovaj projekat realizuje Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić (ALDNK), zajedno sa agencijama iz Subotice, Knjaževca, Mostara, Prijedora, Zavidovića, Peći i Asocijacijom agencija za lokalnu demokratiju iz Skoplja.

"Projekat se bavi razvojem novih turističkih proizvoda i promocijom ponude koja postoji na teritoriji Zapadnog Balkana, a početne tačke za tu promociju se uzimaju spomenici iz Drugog svjetskog rata. Ti spomenici, sa svojom arhitektonskom i kulturnom vrijednošću koja se proučava na univerzitetima arhitektire širom svijeta, su inicijacija za cijelu priču, a ljudi koje planiramo da informišemo i animiramo da budu posjetioci će pored njih moći da vide ostalu ponudu koja postoji na terenu a tiče se tradicije, zanata, prirode, rekreacije, kulinarstva", objašnjavaju iz nikšićkog ALD-a.

U sklopu projekta osmišljene su tri prekogranične pilot ture, kao novi turistički proizvod, koji će uz griterski koncept i moderan pristup povećati, prije svega, zainteresovanost mladih. Tih devet spomenika su spomenik pod Trebjesom u Nikšiću, Partizansko groblje u Mostaru, memorijalni kompleks u Jablanici, spomenik na Kadinjači, Sremski front u Šidu, Bubanj u Nišu, spomenik u Brezovici i Makedonium u Kruševu.

Kroz projekat, osim estetike, arhtekture i turizma, provučene su i vrijednosti koje su utkane u temelje tih spomenika su kao što su mir, sloboda, socijalna pravda, i na taj način se želi podstaći ne samo turizam i ekonomski razvoj već i neko novo sagledavanje vrijednosti koje ovi spomenici nose.

"Projekat ima i snažnu komponentu vidljivosti i u sklopu njega je uz promo videe napravljena promotivna website platforma", dodali su oni.

Projekat je podržao Regionalni savjet za saradnju kroz program kulturnog turizma Balkan Monumental Trail, a finasirala ga je Evropska unija

Priča o spomenicima, kulturi, kulinarstvu, istoriji i mjestima za rekreaciju biće dostupna na aplikaciji za mobilni telefon.

Ostale vijesti iz kategorije