Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
10:34
12.9.2019.

Župa: Počinje obnova vodenice u Bjeloševini

Organizacija Župa u srcu je uspjela zajedno sa mještanima da kroz program ''Akademija održivosti'' sakupi potrebna sredstva kojim će započeti rekonstrukciju seoske vodenice u naselju Bjeloševina.


Župa u srcu je uz pomoć donatora i zajedno sa dijelom mještana Bjeloševine i dijelom mještana Vasiljevića čiji su preci vjekovima bili dio života ove vodenice uspjela da sakupi 4.000 eura, pa je isto toliko donirano kroz program "Akademija održivosti". Sredstva će se trošiti kroz aktivnosti "Fonda za razvoj Župe" kroz unaprijed dogovorene aktivnosti sa donatorima od kojih je gro usmjeren na obnovu vodenice.

"Organizacija "Župa u srcu" se zahvaljuje svima koji su shvatili značaj očuvanja istorijskih lokaliteta u Župi i donirali potrebna sredstva. Ostaje nada da će na neke buduće projekte biti i veće učešće onih koji imaju i mogu donirati veće iznose za slične aktivnosti u Župi", kazali su iz ove organizacije.

Program „Akademija održivosti“ se realizuje u okviru regionalnog projekta “Uključi se i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo” („SIGN Up for Impact: Philanthropy Development for Stronger Civil Society“) koji implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. U Crnoj Gori, projekat realizuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT.”

Prethodno su mještani uz pomoć NVO "Župa u srcu" i drugih donatora probili oko 450 metara puta do vodenice, a kroz IFAD projekat je obezbijeđeno i asfaltiranje dijela puta ka ovom u budućnosti značajnom turističkom mjestu u Župi.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:42
  19.9.2019.

  Nakon učestalih slučajeva pomora ribe u rijekama koji su nastali kao posledica ispuštanja različitih otpadnih voda, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je Informaciju koju je Vlada danas usvojila, sa ciljem da se u narednom periodu institucionalnim i koordinisanim aktivnostima i mjerama spriječe novi incidenti.

 • 15:03
  19.9.2019.

  Adaptacijom predškolskih ustanova u Nikšiću, Kotoru i Baru i skorim proširenjem još jedne jedinice u Podgorici, postojeći kapaciteti u vrtićima u četiri opštine će se proširiti za oko 400 mjesta, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

 • 14:41
  19.9.2019.

  Nakon učestalih slučajeva pomora ribe u rijekama koji su nastali kao posledica ispuštanja različitih otpadnih voda, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je Informaciju koju je Vlada danas usvojila, sa ciljem da se u narednom periodu institucionalnim i koordinisanim aktivnostima i mjerama spriječe novi incidentii.

 • 14:26
  19.9.2019.

  Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) Nikšić u saradnji sa Sportskim centrom postavilo je stepenice sa ogradom na bazen koje će poslužiti za bezbjedniji ulazak u vodu kako osobama sa invaliditetom (OSI), tako i drugim korisnicima bazena, posebno onima koji imaju problem sa motorikom.