Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
13:23
22.4.2021.

ZOCG: Vannastavne aktivnosti i u prostorijama opština

Zajednica opština Crne Gore prodružila se apelu UNICEF-a da se škole otvore uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Kako su istakli, lokalne uprave su spremne da svoje prostore ustupe za realizaciju vannastavnih aktivnosti, što bi, nakon godinu izolacije, imalo značajan uticaj na učenje, fizičko i mentalno zdravlje djece i adolescenata.


Iz Zajednice je istaknuta spremnost da se kroz saradnju opštinskih vlasti i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje obezbijedi prostor za bezbjednu oflajn nastavu u lokalnim zajednicama.

"Obezbjeđivanjem prostora opštinske vlasti bi pomogle da se riješi problem prenatrpanih škola i vrtića. Takođe, time bi se djeci pogođenoj siromaštvom, koja nemaju nove tehnologije i digitalne vještine da prate onlajn nastavu, omogućilo da bezbjedno nastave oflajn školovanje tokom pandemije”, poručio je Ivan Vuković, predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore.

Ovakav vid podrške opštinskih vlasti značio bi i da se u prostorima lokalne zajednice mogu organizovati vanškolske aktivnosti tokom pandemije.

"Shvatajući koliki je značaj socijalizacije i institucionalnog okvira za obrazovanje najmlađih, u potpunosti podržavamo apel UNICEF-a i uključićemo se u zajedničke napore svih institucija da se obezbijede uslovi za neposredno izvođenje nastave, koje će na najbolji način odgovoriti potrebama djece nakon dugog perioda izolacije“, kazao je predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Dušan Raičević.

Saradnja opštinskih vlasti sa školama svakako je dio politika za mlade na lokalnom nivou.

"Zajednica opština će, koristeći svoje organizacione strukture i kanale komunikacije, pružiti punu podršku zajedničkom radu lokalnih vlasti, obrazovanih ustanova i resornog Ministarstva da kroz adekvatnu organizaciju rada obrazovanih ustanova, što veći broj djece bude obuhvaćen neposrednim procesom nastave, koja će se odvijati u bezbjednom okruženju. Kvalitetnom podrškom procesu obrazovanja daće se ključni doprinos ostvarivanju politika za mlade na lokalnom nivou, što je interes i strateški cilj svake lokalne zajednice", kazao je generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander smatra da bi saradnja između opštinskih vlasti i škola omogućila da iduća školska godina bude inkluzivnija i mnogo boljeg kvaliteta. Na taj način bi škole mogle i da ostanu otvorene do kraja pandemije.

"I lokalne i nacionalne vlasti imaju obavezu da rade zajedno kako bi organizovale bezbjedno, inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za svako dijete tokom pandemije. To je njihova odgovornost prema djeci Crne Gore, roditeljima i građanima. UNICEF je spreman da podrži ove napore“, poručio je Santander.

UNICEF je takođe iskazao spremnost da podrži dijalog između opštinskih vlasti i Ministarstva finansija i socijalnog staranja kako bi se pronašli održivi modeli finansiranja dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i drugih usluga socijalne i dječje zaštite. UNICEF i Zajednica opština radiće zajedno i na promociji MMR imunizacije širom zemlje.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:28
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.

 • 14:02
  15.5.2021.

  Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrio postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine, saopšteno je iz Savjeta

 • 10:32
  15.5.2021.

  Od početka godine u Osnovnom sudu u Podgorici donijete su 24 presude zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, kojima je 26 osoba proglašeno krivim i osuđeno.