Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:55
9.4.2021.

Završena blokada, okupljanja i naredna tri dana

Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mjestu Bogetići, ponovo je uspostavljen. Inicijativni odbor slobodnih građana najavio je da će i naredna tri dana blokirati magistralni put, od 12 do 16 časova, omogućavajući prolazak jednom kolovoznom trakom vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom i bolesnim osobama.


Oni su Vladi i premijeru postavili sljedeće zahtjeve na koje očekuju odgovor u naredna tri dana:

1.Da se sporna Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se ista donese uz učešče poslanika suverenističkog bloka u Skupštini Crne Gore i posebno, uz učešće predstavnika svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori. Ukoliko oni budu zadovoljni postignutim rješenjima, ista će biti prihvatljiva i za nas.

2. Da se hitno procesuira vozač službenog vozila PG CG 301 koji je juče, pokupivši dvojicu naših prijatelja na haubu, pokušao da ih ubije. Da se saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.

3. Da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je juče prijetio. Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune u naredna tri dana, do 12. aprila, naš opravdani građanski protest ćemo radikalizovati.

Oni su pozvali prijetelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate ove zahtjeve i urade isto u svojim gradovima.

"Pozivamo članove svih suverenističkih partija, da izadu iz svojih kabineta i sa sastanaka, i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati. Upućujemo duboko izvinjenje svima koji čekaju u kolonama, i molimo za razumijevanje, jer je ovo jedini način na koji smo mogli iskazati građanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru", kaže se u saopštenju.

U saopštenju za javnost kazali su da su blokirali juče saobraćajnice širom Crne Gore u znak "protesta zbog podmukle i perfidne igre nove Vlade Crne Gore, da kroz izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjenama Zakona o registru boravista i prebivališta, omogući da 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, dobije brzo crnogorsko državljanstvo i da, po Ustavu, automatski budu upisani i u Birački spisak kako bi oni, a ne mi odlučivali o sudbini Crne Gore".

"Namjera je dalja vlasti, da novopridošli državljani sjutra odluče o nekom novom referendumu o nezavisnosti i tako zacimentiraju Crnu Goru kao dio srpskog sveta" ili još gore, ponovo pripoje Srbiji. Vlada je juče povukla spornu Odluku, ali samo sa dnevnog reda, i prebacila je zakonodavnoj komisiji, ponovo varajući građane da će o istoj odlučivati Skupština, koja nikad ne odlučuje o odlukama, več isključivo o Zakonima. Uz to premijer Krivokapić je javno saopštio da će Odluka biti usvojena, na „dobrobit gradana",ne precizirajući kojih, jer nama ta dobrobit ne treba. Uz to, nam je zaprijetio da ćemo platiti suze njegove kćerke i da ćemo brzo vidjeti kako zakon i red funkcioniše", piše u saopštenju za javnost Inicijativnog odbora slobodnih građana.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:28
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.

 • 14:02
  15.5.2021.

  Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrio postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine, saopšteno je iz Savjeta

 • 10:32
  15.5.2021.

  Od početka godine u Osnovnom sudu u Podgorici donijete su 24 presude zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, kojima je 26 osoba proglašeno krivim i osuđeno.