Autor: onogost.me
Foto: DMEN
18:18
30.11.2020.

Zaobilaznica Brlja-Duklo oplemenjena sa 200 sadnica

Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizovala je akciju oplemenjivanja terena duž zaobilaznice Brlja-Duklo.


Volonterima DMEN-a u ovoj aktivnosti pomogli su predstavnici Saveza izviđača Crne Gore, a posađeno je oko 200 sadnica smrče i bora na pet lokacija.

Ova akcija, kako navode, ima simbolički značaj i osvrt na težnje zajednice evropskih naroda da Evropa treba do polovine ovog vijeka postane klimatski neutralan kontinent. Tačnije, plan je, kako kažu, da do 2030. godine emisija ugljen-dioksida bude smanjena za polovinu, a do 2050. nivo ugljen-dioksida  u atmosferi treba da bude jednak onome iz 1990. godine.

„Za postizanje ambicioznih ciljeva u smanjenju emisije štetnih gasova značajnu ulogu imaju i građani tj. korisnici motornih vozila koji prvenstveno moraju mijenjati navike. Za svaku promjenu potrebno je jačati svijest ali i realizovati konkretne i podsticajne aktivnosti. Drveće apsorbuje ugljen-dioksid (CO2), koji se oslobađa, između ostalog, i sagorijevanjem naftnih derivata. Sadnja drveća pored saobraćajnice koja ima veliku frekvenciju automobila je simbolična poruka građanima da se zajedničkim snagama može doprinijeti smanjenju štetnih emisija“, navode iz DMEN-a.

Smrče i borovi su, kako kažu, već prisutni na ovoj lokaciji pa neće doći do remećenja ekosistema već do njegovog unapređenja.

Zaobilaznica Brlja - Duklo je dio regionalnog puta koji Crnu Goru spaja sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, čime akcija, smatraju, ima veći značaj od lokalnog.

„U cilju promocije kampanje, učesnici su nosili majice sa sloganom „Dekarbonizuj se!'' Sadnice za ovu akciju nam je donirala kompanija MontenaMax iz svog rasadnika u Gornjem Polju. Ovo je za poslednjih godinu dana treća donacija ove kompanije Društvu mladih ekologa“, dodaju.

Akcija je izvedena u okviru projekta ''Doprinesi i ti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte'' koji je finansijski podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva kroz javni konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata odnosno programa nevladinih organizacija u prioritetnoj oblasti od javnog interesa ''Zaštita životne sredine u saobraćaju''.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:39
  15.1.2021.

  Čak 60 odsto roditelja ograničava djeci medijske sadržaje, a njih 55 odsto ograničava i vrijeme koje dijete provodi uz TV i internet, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos, urađeno za potrebe UNICEF-a.

 • 08:51
  15.1.2021.

  Policija je identifikovala 13 osoba u Nikšiću koje su u noći između 13. i 14. januara prekršile zdravstvene mjere – uprkos zabrani slavile doček Pravoslavne nove godine, napustivši objekte stanovanja nakon 22 sata, kazali su CdM-u iz policije.

 • 08:11
  15.1.2021.

  I pored toga što je Ministarstvo zdravlja najavilo isporuku prvih količina vakcina protiv virusa korona za kraj januara ili početak februara, Montefarm i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje (hladni lanac), između 20 i 80 stepeni, za prihvat, čuvanje i distribuciju tog imunološkog lijeka, potvrđeno je Danu iz tih zdravstvenih ustanova.

 • 19:21
  14.1.2021.

  Ministarstvo spoljnih poslova Japana (MOFA) osnovalo je program razmjene mladih, kojim će biti obuhvaćeno 11 diplomaca i postdiplomaca sa Zapadnog Balkana.