Autor:
Foto: Ana Dragićević
14:22
22.1.2017.

Zaboravljenim stazama: Zabran kralja Nikole

Postoji jedna čudnovata šuma  na kraju puta. Nema nijedna koja njoj sliči. U toj šumi bukova stabla igraju valcer sa vjetrom, ptice cvrkuću najljepše note, dok mahovina stvara neopisive goblene. Ovo nije obična šuma. Ovo je kraljevska šuma! 


Ulaziš u nju kao na sveto mjesto  jer ona je crkva i svetilište podanicima prirode.Ta šuma začara  svakoga  ko u nju kroči, a jednom je u nju  zakoračio i sami kralj. Zadivljen njenom ljepotom, ovu šumu dobi na dar, te je prisvoji i ona ostade poznata kao ,,Zabran kralja Nikole''.

Često je kralj tu dolazio da se odmori i napije čiste arije, ali i da lovi sa svojim prijateljima. Dok njome koračaš, zamišljaš kraljevsku povorku kako polako odmiče i kao da čujes zveket potkovica o kamenje i zvuk lovačke trube koja podsjeća na krik ranjene životinje.

U šumici postoji izvor, koji nosi njegovo ime, na kome je nekada stajala mesingana česma, koju je neko otuđio, dok danas je zamjenjuje drvena kroz koju klize srebrne kapi hladne izvorske vode.

Makadamski put, okružen kraljevskom gardom bukvi, koje stoje u stavu mirno na prostrtom tepihu suvoga lišća, prizor je koji vas prvo dočeka kada zađete u Morakovsku šumu.

Pokraj puta nalazi se po koja stijena koja se otrgla od planine, ali koju su zarobila stabla i okovala mahovina. U jesen žubori potok koji umiruje i liječi. A onda izbijaš na Blace, koje čuvaju vrelo Gračanice i drveni natpis ,,King Nikola's Hunting Ground''. Tada kao da čuješ neki eho koji se prolama vrhovima i govori : ,,Napij se vode! Napij se divljine! ''

Stupaš na zelenu pozornicu uz osjećaj da te neko gleda... Možda oko orla koji kruži ili mrkog medvjeda koji ovdje gospodari. I nikada ne znaš da li ćeš ugledati slatku vjevericu kako skakuće sa grane na granu, mrzovoljnog jazavca ili će ti se ukrstiti put  sa kakvim šumskim čarobnjakom koji tuda tumara.

Kažu da se između dva drveta bora kriju vrata koja vode u magični svijet. Ako postoji takav začarani svijet, njegova vrata se kriju u Zabranu.

Samo vile znaju da li je Zabran ljepši u jesen kada lišće odigra svoj poslednji ples sa novembarskim povjetarcem ili  zimi, kada u sniježnom januarskom snijegu škripe šape vukova.Možda u proljeće kada medvjed halapljivo žvaće sremuš nakog dugog sna ili pak u ljeto, kada komarci zuje u hladu bukve, tražeći krv izletnika.

Treba da postoji zabran nad Zabranom  jer niko ne bi smio da kida kraljevsku gardu stabala, niti da lovi njegove uplašene stanovnike. Ne bi trebalo mrsiti konce koje priroda tako vješto povlači već stoljećima.

U Zabranu svaki put zaplamti u nama želja za životom u skladu sa prirodom,  jer :,,Vjerujem u šumu, u livadu, i u noć u kojoj kukuruz raste. Potrebno nam je potopiti jelu, omoriku i drvo života u naš čaj. Dajte mi divljinu čiji pogled ne može izdržati nijedna civilizacija. ''

   Ana Dragićević i Jovanka Komnenić

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:52
  23.9.2021.

  Pionirska reprezentacija Crne Gore savladala je vršnjake iz Republike Irske rezultatom 1:0 u drugom prijateljskom meču koji je danas odigran u Podgorici.

 • 20:49
  23.9.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:05
  23.9.2021.

  Neko po svijetu putuje stopom, biciklom, motorima ili automobilima, međutim grupa od devet turisita iz Njemačke i Austrije juče je u Nikšić sletjela svojim ultralakim letjelicama. Na proputovanju su kroz Evropu, a zadržaće se na aerodromu na Kapinom polju još danas, da obiđu ljepote naše zemlje, a onda opet u avanturu evropskim nebom.

 • 12:08
  23.9.2021.

  Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizovaće sjutra u devet sati u Institutu za javno zdravlje, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.