Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
19:07
12.9.2019.

Za upis na specijalističke studije Filološkog fakulteta 170 budžetskih mjesta

Za upis na specijalističke studije Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na svih sedam studijskih programa jezika i književnosti, predviđeno je ukupno 290 mjesta, od čega  je 170 budžetskih.


Prodekan za nastavu Filološkog fakulteta Zdravko Babić smatra da će biti popunjen broj na studijskom programu Engleski jezik i književnost i to na oba modula, dok na ostalim studijskim programima jezika i književnosti (crnogorski, srpski, francuski, ruski, italijanski, francuski i njemački), sudeći po stanju iz prethodnih godina, neće biti popunjena sva mjesta predviđena konkursom za upis.

„Većina studenata osnovnih studija ima ambiciju da upiše specijalističke studije, a naravno da nastavljaju najbolji, najuporniji i najviše predani studiranju“, navodi Babić.

Studenti  [Image] Filološkog fakulteta na specijalističkim studijama kompletiraju i produbljuju znanja koja su stekli na osnovnim studijama, dodaje prodekan Babić.

„U prvom redu, razvijaju svoje lingvističke i književne kompetencije iz stranih jezika i kultura za koje su se opredijelili, a takođe usavršavaju komunikativne vještine iz maternjeg jezika. Na efikasan način upotrebljavaju usmeni i pisani strani jezik i savlađuju različite jezičke registre koji su zalog za buduće profesionalno obavljanje prevodilačkih poslova. Takođe značajno unapređuju nastavne tehnike i metodologije, zahvaljujući kojima će postati uspješni nastavnici, a tome doprinosi i praktična nastava koja se organizuje u školama“, objašnjava Babić.

Nadalje, naglašava on, poseban akcenat se stavlja na kritičko mišljenje koje studenti naročito razvijaju u procesu analize književnih djela i različitih kulturoloških momenata i na interdisciplinarni pristup savladavanju određenog problema.

„Sve to ih osposobljava da u žurnalističkoj i sferi PR komunikacija kvalitetno selektuju i obrađuju informacije, da ih prezentuju na ubjedljiv i tačan način. Najzad, naši studenti uče da pišu samostalne autorske tekstove iz različitih žanrova, koji su primjenljivi i neophodni u širokoj skali profesija“, kazao je Babić.

Specijalističke studije mogu upisati kandidati koji imaju 180 ECTS kredita. Stranac ima pravo upisa pod jednakim uslovima kao i crnogorski državljanin.

Ostale vijesti iz kategorije