Autor:
Foto: Privatna arhiva
15:42
23.11.2016.

Vraćenovići: Počela rekonstrukcija posljednje dionice puta ka BiH

Rekonstrukcija 13 kilometara puta od Petrovića do Vraćenovića, na granici sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), počela je danas.


Otvaranje radova ozvaničili su direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, koji su se saglasili da je riječ o izuzetno važnoj dionici.

''Put ćemo značajno proširiti, napraviti rekonstrukciju i dobiti jednu dobru saobraćajnicu do granice'', najavio je Parača i istakao saradnju sa lokalnom upravom Nikšića sa kojom se, kako je rekao, dogovaraju i prave planove kada je u pitanju obnavljanje putne mreže.

Radove na trasi Petrovići – Vraćenovići izvodi podgorička firma Tehnoput, koja je dobila posao na tenderu. Rok za završetak radova, koji će koštati tri miliona i 600.000 eura, je 10 mjeseci, a finansira ih Direkcija za saobraćaj.

''Ideja je da idemo sa crnogorskih granica prema Nikšiću i unutrašnjosti. Izveli smo jedan dio poslova, sada počinjemo radove u dužini od 13 kilometara. Već početkom decembra imaćemo otvaranje ponuda za lokalitet Ilinog brda, od granice prema raskrsnici koja ide za Risan, u dužini od oko pet kilometara. Dalje, projektujemo prema Trubjeli i ulasku u Nikšić'', predstavio je Parača planove, koji se odnose na rekonstrukciju putne infrastrukture u opštini Nikšić.

''Napravili smo dobar plan što se tiče saobraćajne i regionalne mreže u opštini Nikšić na zadovoljstvo i države i građana Nikšića i lokalne samouprave'', rekao je on izrazivši uvjerenje da se poslovi rade dobrom dinamikom.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović poručio je da su započeti radovi na dionici puta, koji povezuje Nikšić sa primorjem i susjednom BiH.

''Riječ je o dionici koja je u najlošijem stanju od svih puteva na teritoriji opštine i vrijeme je bilo da se rekonstruiše. Posebno, što je ovim putem velika frekvencija teretnog saobraćaja. Sva vozila iz BiH, dolaze preko Bileće jer je kraći put nego preko Trebinja, a i tim putem se ne može odvijati teretni saobraćaj. Takođe, značajan broj putnika ovim putem ide preko Vilusa do Kotora i drugih gradova'', naveo je Grbović.

On očekuje da do 1. juna naredne godine budu završeni radovi, kako je i planirano.

''Nadam se da će biti sve gotovo pred početak turističke sezone i da će Tehnoput završiti posao u predviđenom roku'', dodao je Grbović.

Da put znači mnogo za Mjesnu zajednicu Vraćenovići, rekao je Filip Šekarić, predsjednik te MZ u čijih devet sela živi između 200 i 300 stalnih stanovnika.

''I sad je tranzit veliki, a biće pogotovo kad se završi put, jer je najkraća linija od Nikšića za istočnu Hercegovinu preko Vilusa, Petrovića i Vraćenovića'', rekao je Šekarić.

On smatra da bi bilo dobro da se uradi i treća traka u jednom dijelu puta, od graničnog prelaza, upravo zbog saobraćajnog opterećenja u ljetnjim mjesecima.

''Granični prelaz će, takođe, biti opterećen, pa bi mogao da bude proširen, zbog manjeg zadržavanja'', predložio je u ime mještana predsjednik MZ Vraćenovići.

Rekonstrukcija puta od Crkvica do Bileće u zavisnosti od sredstava

Na pitanje kada će biti rekonstruisan put od Crkvica do Bileće u dužini od devet kilometara, predsjednik opštine Grbović je rekao da to zavisi od toga kolika će sredstva biti izdvojena od Direkcije za javne radove.

''Put je za sada nasut i u boljem je stanju nego ranije. Završićemo određeni dio, u zavisnosti od izdvojenih sredstava'', rekao je Grbović i pomenuo dobru saradnju sa načelnikom Bileće Miljanom Aleksićem.

 

Ostale vijesti iz kategorije