Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
07:46
3.6.2021.

VIDEO: Raskrsnica kod OŠ “Mileva Lajović Lalatović” saobraćajna crna tačka

Nepreglednost, loša horizontalna i vertikalna signalizacija samo su neki od problema sa kojima se suočavaju učesnici u saobraćaju na raskrsnici kod  OŠ „Mileva Lajović Lalatović“. Vozači i pješaci saglasni su da moraju dobro otvoriti oči kada prolaze jednom od ulica koje vode do ove, saobraćajno rizične tačke u gradu.


Zabrinuti stanari zgrade na uglu ulica Vuka Karadžića i akademika Branka Pavićevića obratili su se našem portalu u nadi da će neko od nadležnih početi da rješava ovaj dugogodišnji problem. Kako je Radoslav Mirković pojasnio, gotovo svakog dana dolazi do zagušenja saobraćaja u raskrsnici, a nerijetko se dešavaju i saobraćajne nezgode.

 

 

„Kao mještani smatramo da je nešto potrebno preduzeti kako bi se riješio problem. Dodatni problem je što u blizini imamo školu, vrtiće, velike poslovne objekte, a frekvencija saobraćaja je velika. U toku dana po nekoliko puta dolazi do totalnog zagušenja saobraćaja. Dešava se da iz Ulice akademika Branka Pavićevića po pet minuta ne možemo da se uključimo u saobraćaj u Ulicu Vuka Karadžića, a sličan slučaj je i iz Ulice Josipa Broza Tita. To je izraženo pogotovo kada djeca ulaze i izlaze iz škole u osam, 13 i 19 časova“, kazao je Mirković, stanar zgrade na uglu ulica Vuka Karadžića i akademika Branka Pavićevića.

Mještani su se obraćali i Opštini Nikšić, ali odgovora na njihov dopis nije bilo. Na raskrsnici su, kako je Mirković istakao, postojali semafori, ali ih nema već duži niz godina. Novim instaliranjem semafora ili izgradnjom kružnog toka, prema njegovom mišljenju, problem bi bio riješen.

„Za raskrsnicu bi najbolje bilo da se vrate semafori ili da se napravi kružni tok. Za semafore i dalje postoji ormar kojeg su vandali raščupali, a semafori su bukvalno fizički maknuti odatle“, dodao je Mirković.

Prema riječima Anđele Pajević, koja živi u neposrednoj blizini raskrsnice, učesnici u saobraćaju često ne poštuju pravo prvenstva.

„Prisustvovala sam i kada su se dešavali neki manji udesi. Ljudi su pretežno oprezni, pa nije prisutna neka velika brzina, ali, bez obzira na to, dosta često se dešavaju saobraćajne nezgode“, rekla je Pajević.

Kako je dodala, zbog dodatne sigurnosti djece, trebalo bi postaviti i usporivač brzine u Ulici akademika Branka Pavićevića.

Domazetović: Nedovoljna preglednost, neophodna rekonstrukcija

Da sporna raskrsnica nije samo mještanima trn u oku, već i struci, potvrdio je i vještak saobraćajne struke Dragan Domazetović. Prema njegovim riječima, pored neusaglašene horizontalne signalizacije i same geometrije raskrsnice, postoji problem loše preglednosti zbog oštrog ugla ukrštanja ulica, dok dodatnu komplikaciju stvara i blizina OŠ „Mileva Lajović Lalatović“.

„U pojedinim djelovima dana imamo veliki intezitet pješačkog saobraćaja i to od strane samih učenika. Izražen problem ove raskrsnice jeste nedovoljna preglednost. Pozicija zaustavne linije u Ulici Josipa Broza Tita, gledano prema Vuka Karažića ne odgovara prema uslovima preglednosti koji postoje na terenu. Znači, postoji prepreka koja umanjuje preglednost vozača, a samim tim vozači su prinuđeni da nastave kretanje prema središtu raskrsnice. Naravno, to stvara nesigurnost kod njih i povećava se vjerovatnoća od nastanka greške. Još kad bi mi bili savjesni vozači sa zavidnom saobraćajnom kulturom, pa kad bi uvijek na raskrsnici uključivali pokazivače pravca, te na taj način obavještavali druge o svojim namjerama, onda bi problem bio manji, ali to kod nas za sada nije“, rekao je Domazetović.

U cilju povećane bezbijednosti predlaže rekonstrukciju ili intervencije po pitanju regulacije raskrsnice. 

„Koje god da je rješenje u pitanju ono treba da bude oprezno izabrano. Za uvođenje svjetlosne saobraćajne signalizacije, treba da se ispune neki kriterijumi i preduslovi. U ovom konretnom slučaju ovdje je u pitanju više kriterijuma, kriterijum bezbijednosti, protoka, gubitaka... što treba sagledati. Po nekom mom skromnom mišljenju ovdje može biti rješenje uvođenje svjetslosne signalizacije ili kompletna rekonstrukcija, odnosno pravljenje kružnog toka“, jasan je bio Domazetović.

Uprava policije: 11 godina – sedam saobraćajnih nezgoda

Na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Jospa Broza Tita u Nikšiću se od 2010. do 2021. godine  dogodilo sedam saobraćajnih nezgoda u kojima je sedam osoba zadobilo lake povrede a dvije osobe su teže povrijeđene, navodi se u odgovoru Uprave policije našem portalu.

Jedna nezgoda se, kako kažu, desila u 2013. godini u kojoj su tri osobe zadobile lake tjelesne povrede a jedna osoba je teže povrijeđena a 2015. godine se na pomenutoj raskrsnici dogodila jedna saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom, bez povrijeđenih. 

“U 2017. godini registrovane su dvije saobraćajne nezgode na pomenutoj raskrsnici u kojoj su dvije osobe zadobile lake povrede a jedna teže tjelesne povrede. Tokom 2018. godine dogodile su se dvije saobraćajne nezgode u kojima su dvije osobe lakše povrijeđene”, dodaju oni.

Tokom 2010, 2011, 2012, 2014, 2016, 2019. i 2020. godina nisu registrovane saobraćajne nezgode na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Jospa Broza Tita. 
 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:24
  16.9.2021.

  Kao rezultat brojnih aktivnosti pivara širom svijeta, 2015. godine 16. septembar ustanovljen je kao Svjetski dan odgovorne konzumacije piva. Na taj dan, pivari u zemljama širom svijeta organizuju brojne kampanje kako bi se u društvu što više govorilo i znalo o prevenciji neodgovorne konzumacije alkohola i posljedicama njegove zloupotrebe.

 • 11:12
  16.9.2021.

  Juče je u sali Nikšićkog pozorišta, za više od 600 nikšićkih đaka prvaka, u tri termina, priređeno izvođenje predstave za djecu "Kuc, kuc ima li koga?", koja je autorski projekat Željka Aleksića.

 • 10:22
  16.9.2021.

  Infekcijom COVID-19 trenutno je inficirano 649 učenika i 159 nastavnika u crnogorskim osnovnim i srednjim školama, a već prvog mjeseca nove školske godine imamo školu koja je potpuno prešla na onlajn režim nastave. Riječ je o Osnovnoj školi “Šukrija Međedović” u bjelopoljskom selu Godijevo, koju pohađa 76 učenika, a koja je u ovom trenutku zatvorena jer je korona virusom inficirano više od 15% nastavnika.

 • 15:51
  15.9.2021.

  U Crnoj Gori su, od početka školske godine, korona virusom zaražena 682 djeteta, od 96 hiljada koliko ide u vrtiće, osnovne i srednje škole. Inficirano je 190 vaspitača, nastavnika i profesora. Samo prethodne sedmice oboljelo je 467 đaka i 203 prosvjetara.