Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:42
20.9.2019.

Učenici OŠ "Milija Nikčević" sadnjom drveća obilježili Međunarodni dan mira i Evropski dan jezika

Učenici OŠ "Milija Nikčević" još jednom su uzeli učešća u globalnoj akciji sađenja drveća mira u okviru ENO mreže za zaštitu životne sredine i na taj način obilježili Međunarodni dan mira i Evropski dan jezika.


tim povodom nastavnice stranih jezika Dragana Radoman (engleski jezik), Aleksandra Perović (italijanski jezik), Stanica Jokić (ruski jezik) i Anđela Krivokapić (njemačkij ezik) organizovale su međupredmetni čas na temu "Gradimo mir akcijom protiv klimatskih promjena", koja je ujedno i ovogodišnja tema za promociju Međunarodnog dana mira, predložena od strane Ujedinjenih nacija, a ovaj slogan skreće pažnju na značaj borbe sa klimatskim promjenama, kao način da se promoviše mir širom svijeta, kazali su organizatori akcije.

"Učenici su napravili origami ždralove mira, i na njihovim krilima ispisivali poruke o miru i o važnosti zaštite životne sredine na svim stranim jezicima koji se izučavaju u školi. Svoje ideje su podijelili sa učenicima od V do IX razreda prilikom sađenja sadnica mira. U okviru međunarodnog projekta Ždralovi mira (Peace Cranes) poruke su poslali i vršnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Švajcarske i Sjeverne Makedonije, želeći da zajedno sa njima grade mir i čuvaju planetu Zemlju. Na taj način je obilježen i Evropski dan jezika. Učenicima koji su učestvovali u akciji sadnje drveća i pisanja poruka mira su podijeljene narukvice obezbijeđene od Savjeta Evrope, zahvaljujući Udruženju nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, koje je nacionalni koordinator za proslavu Dana jezika u Crnoj Gori", istakli su iz ove škole.

Oni su se ujedno zahvalili na donaciji sadnica Slađani Milović, predstavniku Savjeta roditelja, učiteljici LJiljani Gardašević, pripravnici Maji Pavićević, Jakovu Miloševiću, nastavniku i Ivanu Šćepanoviću, sekretaru.

"Sadnice su, uz pomoć mobilne aplikacije Envirate, registrovane na ENO platformi. Učenici Ekološke sekcije: Nenezić Stefan,Kontić Krsto i Baćović Luka su predvođeni nastavnikom Stevom Blagojevićem, obezbijedili uslove za sađenje i pripremili sadnice, a predstavnici učenika V, VI, VII I VIII razreda su završili sađenje i zalili sadnice. Drvo nas podsjeća na prirodu i značaj klimatskih promjena i zaštite životne sredine. Takođe, drvo simbolizuje našu saradnju sa školama i ljudima širom svijeta. Živimo u različitim kulturama, ali cijenimo njihovo bogatstvo. Poštujemo prava svakoga, a takođe i prirodu i životinje. Na ovaj način dajemo doprinos promociji mira u svijetu i promovisanju obrazovanja za održivi razvoj", rekli su oni dodajući da Međunarodni dan mira i Evropski dan jezika čestitaju dijeleći neke od poruka mira na stranim jezicima

This is the only planet we got - make sure to keep it safe and clean.
We can be the team and make the planet clean!
È facile distruggere ma difficile proteggere È facile assalire ma difficile capire
Siiresponsabile, rispetta le regole! Siicapace, proteggi la pace!
Человек, незабудь, природасоздалатебя, а нетыее!
Мирчувствосчастья, и никтонизакакиеденьгинепродаватьего!
Die Naturistunsere Mutter, und die Mutter istEine und Einzige
Jeder von unsisteinTropfen. ZusammensindwirOzean.

Ostale vijesti iz kategorije