Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
22:07
9.7.2020.

U prvih pola godine sudovi riješili 99,3 odsto predmeta

U prvih pola godine sudovi su riješili 99,3 odsto predmeta, čime su predsjednici sudova i sudije dokazali da se svojim radom i postignutim rezultatima sudska vlast oduprla svim pritiscima, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.


Predsjednici sudova u Croj Gori, održali su sastanak, na kojem su razmatrali polugodišnji izvještaj o radu.

"Prema podacima iz izvještaja, svi sudovi ostvarili su izvanrednu stopu efikasnosti od 99,3 odsto, od čega osnovni sudovi 95 odsto, viši sudovi 101 odsto, Apelacioni sud Crne Gore 95 odsto, Privredni sud Crne Gore 88 odsto, Upravni sud Crne Gore 144 odsto i Vrhovni sud Crne Gore 98 odsto“, kazala je Medenica.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da uprkos činjenici da je prosječna opterećenost po sudiji bila 312,2 predmeta postupak je trajao do tri mjeseca u 60 odsto predmeta, "što je do sada najbolje zabilježeni rezultat".

"U pogledu izrade odluka van roka, održan je izuzetno pozitivan indeks na nivou ranijeg izvještaja, pri čemu su osnovni sudovi u Danilovgradu, Pljevljima, Plavu, Rožajama i Žabljaku bez prekoračenja roka, kazala je Medenica.

Konstatovano je da je kvalitet rada, koji obuhvata i najizazovnijeg perioda tokom COVID-19, zadržan na ranijem nivou i zaključeno da je potrebno raditi njegovom daljem unapređenju.

Predsjednici sudova uzeće u obzir uvođenje novih rješenja u pristupu organizaciji poslova, u skladu sa uslovima daljeg razvoja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

"Očuvanje zdravlja zaposlenih i stranaka, koje pristupaju u sud, je prioritetno i predsjednici sudova će nastaviti da preduzimaju sve mjere na poštovanju svih mjera i preporuka nadležnih organa“, poručila je Medenica.

Predsjednici sudova, analizirali su i primjenu propisa na polju organizacije sudstva, kao i mjere koje se preduzimaju u cilju ispunjavanja obaveza iz agende pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Uvažavajući mjere održavanja fizičke distance, Vrhovni sud Crne Gore je za potrebe održavanja sastanka koristio prostoriju Centralne banke Crne Gore.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  16.5.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 11:18
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 09:13
  16.5.2021.

  Alimentacioni fond u Crnoj Gori konačno bi mogao da zaživi početkom naredne godine, jer je ekspertska grupa uradila Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece i poslala ga Ženskom klubu u Skupštini, najavila je za Pobjedu kopredsjednica tog skupštinskog tijela Branka Bošnjak.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.