Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
10:55
3.7.2020.

U Nikšiću predstavljenja pametna kanta za upravljanje otpadom

U Nikšiću je danas predstavljena prva pametna kanta za upravljanje otpadom, čime je sa nikšićkog Trga poslata poruka da bi problem odlaganja otpada, koji godinama muči našu opštinu, uz pomoć savremene tehnologije, mogao biti riješen.


Pametna kanta, prva u Crnoj Gori, nabavljena je u sklopu projekta „Otpad i budućnost“, koji je pobijedio na konkursu Pivare "Trebjesa“ za nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“ objasnio je da pametna kanta ima mogućnost da wi-fi signalom šalje u sistem kad je puna, time utiče i na benefite smanjenje troškova rada u prevozu komunalnih preduzeća.

„Nikšić je opština koja ima veliki problem sa upravljanjem otpada, zato što je teško kontrolisati ovoliku teritoriju i upravo ovakva oprema može da promijeni sadašnju situaciju. Mi imamo priliku da kroz solarnu energiju za četiri sata prikupimo dovoljno energije da od zapremine 240 litara izađe jedna kockica ambalažnog otpada koja vrijedi na tržištu“, kazao je Perović.

On je izrazio nadu da će opština Nikšić, Komunalno preduzeće i ministarstvo, kao i svi koji se bave odlaganjem otpada shvatiti da je ulaganje u infrastrukturu prvi korak ka toj održivosti.

„Mi godinama radimo na uspostavljanju sistema koji je samoodrživ u upravljanju otpadom i nadamo se da je ovo prvi korak u konkretnim rešavanjima u budućnosti, kako ćemo uspjeti da od nečega što predstavlja problem, zapravo pokažemo da je resurs, da otvara zelena radna mjesta i može pomoći oporavku ekonomije. Naša misija je da budemo uvijek inovativni, da pokrećemo stvari na bolje“, istakao je Perović.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje koju godinama imaju sa Pivarom "Trebjesa“ i napomenuo da se društvena odgovornost firmi ogleda u praksi.

Menadžerka korporativnih poslova u Pivari "Trebjesa“, Jelena Damjanović Vidaković istakla je da je projekat podržan sa 10.000 eura.

„Ovaj projekat pokazao je kako se otpadom možemo baviti na jedan drugačiji način i da uz pomoć pametnih tehnologija možemo pristupiti rešavanju ovog veoma složenog problema. Pametna kanta samo je jedan od tih načina, jer može da sakupi do osam odsto više otpada u odnosu na obične kante“, objasnila je Damjanović Vidaković.

Kako je kazala, saradnja sa nevladim sektorom nije jedini aspekt djelovanja ove kompanije u domenu zaštite ekologije.

„Jedna smo od prvih kompanija koja je izradila sopstveni pogon za prečišćavanje otpadnih voda, takođe recikliramo 50 odsto otpada u proizvodnom procesu, što nas svrstava u red kompanija sa najvećim procentom reciklaže u Crnoj Gori. Otpad nije tuđi već zajednički problem i za njegovo rešavanje neophodna je saradnja svih sektora i uključenost svih nas“, poručila je Damjanović Vidaković.

U narednom periodu pametna kanta za upravljanje otpadom biće predstavljena i u drugim crnogorskim opštinama.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije