Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:43
30.6.2020.

U Nikšiću četiri osobe pozitivne na koronavirus, oboljeli na kućnom liječenju

Na danas održanoj sjednici Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti, konstatovano je da su trenutno u našoj opštini četiri osobe pozitivne na Kovid – 19 i svi su na kućnom liječenju. 


"Pod zdravstvenim nadzorom je 88 lica, od čega je velika većina došla iz inostranstva. Do sada je urađeno oko 2.000 testova, a samo u toku današnjeg dana oko 140, za koje se očekuju rezultati. U Domu zdravlja Nikšić, otvorena je izolaciona soba, a aktivirane su i periferne ambulante", saopšteno je iz Opštinskog operativnog tima.

Kako se navodi u saopštenju, Opšta bolnica Nikšić u potpunosti je spremna za prijem zaraženih, dok je bolnica Brezovik izvršila reorganizaciju u svom svakodnevnom poslu, kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih, dok su ostali pacijenti u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega.

Podnijete prijave protiv šest osoba 

Iz Opštinskog štaba su kazali da je podnijeto šest prijava protiv lica koja nijesu prijavila boravak u zemlju iz koje je zabranjen ulazak. 

"Pripadnici granične policije kontrolišu povratak naših građana u zemlju i poštovanje mjera izrečenih od strane NKT i Vlade Crne Gore. U periodu od 01. do 29.06. na graničnom prelazu Ilijino brdo, sanitarni inspektori izdali su 503 rješenja, od čeka 345 za zdravstveni nadzor, 122 za samoizolaciju i 36 za karantin. U Crnu Goru iz zemalja koje nijesu na bijeloj listi, ulazak je pokušalo 91 lice, koje je spriječeno u toj namjeri", rečeno je iz Opštinskog štaba.

Karantin na Vučju, koji je obezbjeđivala Vojska Crne Gore, zatvoren je u nedjelju 28. juna, a Komunalna policija, kako su kazali, sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane okupljanja na javnim površinama.

"Ono što je primjetno posljednjih dana jeste neodgovorno i nedolično ponašanje pojedinaca i organizovanih grupa koji ne poštuju mjere socijalne distance i nošenja maski", dodaje se u saopštenju.  

Podijelili 300 paketa ugroženim porodicama

Kako su naveli, na sastanku je bilo riječi i o socijalnoj situaciji u Nikšiću i naglašeno je da je od 1. maja do danas, posredstvom Crvenog krsta dodijeljeno 300 paketa ugroženim porodicama.

Iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti uputili su preporuku Nacionalnom koordinacionom tijelu da se zabrani organizacija svadbi, sahrana, kao i da se molebani vrše isključivo u vjerskim objektima, a da se zabrane okupljanja ispred istih, jer to predstavlja veliki rizik po zdravlje građana.

"Građani se pozivaju da u potpunosti poštuju sve mjere NKT, prije svega socijalnu distancu i nošenje maski", poručuju iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

Ostale vijesti iz kategorije