Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
19:23
23.3.2019.

U hraniteljskim porodicama 229 djece

U Crnoj Gori postoje 264 hraniteljske porodice, a prošle godine ovaj oblik porodično-pravne zaštite primijenjen je na 229 djece, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.


On je u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista Branke Tanasijević koliko je djece prošle godine smješteno u hraniteljske porodice i da li postoji dovoljno interesovanja za usvajanje djece, odgovorio da u Crnoj Gori postoje 231 srodničke i 33 nesrodničke hraniteljske porodice.

"Na kraju prošle godine ovaj oblik porodično-pravne zaštite primijenjen je na 229 djece", saopštio je Purišić.

Pravilan razvoj djeteta, kako je rekao, podrazumijeva toplu porodičnu sredinu koja podstiče njegov fizički, mentalni i emocionalni razvoj.

"Međutim, događa se da pojedine porodice zbog različitih izazova nijesu u stanju da podižu svoju djecu na odgovarajući način, a postoje i neka djeca koja sticajem različitih okolnosti nemaju porodicu", kazao je Purišić, i istakao da ni najuslovnije institucije, sa izuzetno posvećenim osobljem, ne mogu zamijeniti biološku porodicu.

Prema njegovim riječima, u januaru protekle godine u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj, boravilo je 84-oro djece, dok je u decembru taj broj iznosio 66.

"To je evidentan indikator da se proces deinstitucionalizacije sprovodi, što doprinosi razvoju vaninstitucionalnih usluga u Crnoj Gori", naveo je ministar.

Purišić je rekao da u Crnoj Gori postoji interesovanje za usvajanje djece, ali da su zainteresovanije porodice u državama regiona koje ne mogu imati svoje potomstvo.

"Tokom prošle godine nove domove je našlo troje djece koja su čekala na usvajanje", saopštio je Purišić.

On je kazao da na teritoriji Crne Gore, prema podacima Ministarstva, postoji deset potencijalnih usvojiteljskih parova i pojasnio da djecu iz Crne Gore usvajaju inostrani parovi isključivo ukoliko za njih nije moguće pronaći usvojitelje u matičnoj državi.

O usvojenju kao veoma humanom činu, ističe Purišić, trebalo bi u jednakoj mjeri da razmišljaju i oni koji imaju biološko potomstvo.

"Jer djeca su bogatstvo koje moramo njegovati i cijeniti, a sam čin usvajanja djelo koje je vrijedno divljenja i poštovanja", poručio je Purišić.

 

izvor: RTCG

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:38
  21.4.2019.

  Učenici VIII razreda OŠ “Luka Simonović”, sa svojim profesoricama Sandrom Đukanović i Nadom Orbović, obilježili su 21. april, Međunarodni dan kreativnosti i inovacija.

 • 12:56
  21.4.2019.

  Iako je prije skoro 10 godina Skupština opštine Nikšić donijela Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, gdje između ostalog piše i da je “zabranjeno izvoditi pse na zelene površine koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječija i sportska igrališta, kupališta, groblja i sl”, kao i da je “držalac kućnog ljubimca dužan ukloniti izmet svog kućnog ljubimca sa javnih površina”, nemoguće je ne primjetiti da se popriličan broj naših sugrađana toga ne pridržava.

 • 11:25
  21.4.2019.

  Blizu 6.000 metara kubnih drveta nezakonito je posječeno lani, što ukazuje daje riječ o značajnom problemu koji ugrožava održivo gazdovanje šumama u Crnoj Gori.

 • 10:04
  21.4.2019.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, uz dobru vidljivost, a na dionicama duž klisura i usjeka mogući su sitniji odroni, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore (AMSCG).