Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
20:05
23.2.2020.

U gradu pod Trebjesom održana još jedna litija

U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras je u Nikšiću održana litija, kojoj je prethodio moleban u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog


Vjernici, predvođeni monaštvom i sveštenstvom, i večeras su se okupili na Trgu slobode gdje je besjedu održao Mihail Čikvin ispred Poljske pravoslavne crkve.

"Dolazim kao svoj kod svojih i naša pravoslavna crkva je jedna na cijelom svijetu. Mi vas gledamo i podržavamo i osjećamo jedinstvo. Kada sam išao sa vama u litiju posmatrao sam ljude sa strane, gledao sam im u oči i nijesam u njihovim očima vidio strah, već odvažnost i ponos, mudrost, njihova su lica sijala duhom svetim", kazao je on.

Naglasio je da narod nema čega da se boji jer "ispred njih korača Sveti Vasilije Ostroški, a iza njih je istina, episkopi i cio hrišćanski svijet koji ih posmatra i podržava."

"Molim vas da idete dalje, zato sto cijeli svijet vas gleda i ne rješava se sudbina vašeg naroda i crkve već vrlo važne stvari i može biti da se sudbina cijelog svijeta rješava kod vas", dodao je on.

Podsjećamo, molitvene litije održavaju se od 31. decembra kao vid protesta prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u drugoj polovini decembra.

Nakon Božića litije se održavaju četvrtkom i nedjeljom.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke su ranije saopštili da će to činiti dok se sporni Zakon ne povuče.

Ostale vijesti iz kategorije