Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
14:39
13.6.2019.

U Crvenom krstu otvoren Klub za stare

Stariji volonteri Crvenog krsta, ali i svi pripadnici treće dobi, danas su otvaranjem Kluba za stare dobili kutak za okupljanje i druženje.


Prostorije koje su dosad koristili mladi volonteri od danas će dijeliti sa „starijim kolegama“ koji će se okupljati prije podne svakog radnog dana. Drugi dio dana biće rezervisan za omladinu.

Otvaranje Kluba za stare bila je i prilika da se obilježi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama, pa su danas održane radionice na temu "Nasilje nad starim ljudima".

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić Ana Macanović istakla je da očekuje da će Klub okupiti veliki broj starijih ljudi koji će imati priliku da uživaju u brojnim radionicima.

„Mi ćemo imati svoj program rada, tu će biti različite radionice, ljekari, naši volonteri koji će biti konstantno na usluzi starim ljudima koji će ovdje boraviti, što držeći radionice, što olakšavajućim pregledima na koje neće morati da čekaju. Uz to biće još različitih radionica, neki su čak izrazili želju da obučavaju starije ljude u plesu“, sa osmijehom je istakla Macanović i dodala da briga o starijim ljudima nije zaostala u dosadašnjim aktivnostima Crvenog krsta, pa su ih volonteri zajednom sa ljekarom obilazili, kako u gradskom, tako i seoskom području.

Novica Pejović zadovoljan je što će Klub biti mjesto okupljanja i druženja starijih aktivista Crvenog krsta. On smatra da su dugogodišnjim angažmanom u toj organizaciji zaslužili, kako kaže, da ih ne zaborave.

„Ima dosta pozitivnih stvari koje mi možemo mladima da ponudimo. Dosta je da se upoznaju sa onim kako smo mi u mladim danima počinjali, kad je mnogo teže bilo. Organizovali smo klubove i radili na davanju pomoći građanima i šire. Poznato je da je Crveni krst Nikšića imao jednu od najboljih i najuspiješnih uloga u vrijeme devedesetih godina kad je bio veliki broj izbjeglica u ovom djelu, ali i siromašnog naroda, i našlo se mogućnosti da se praktično svakom pomogne, koliko toliko“, priča Pejović dodajući da je malo ko izašao iz prostorija Crvenog krsta da na bilo koji način nije dobio pomoć.

Dragan Nikolić počeo je da volontira u petom razredu osnovne škole. Danas već broji petu deceniju volonterskog staža, međutim, i dalje je aktivan član Crvenog krsta koji vodi radionice o zdravom životu i dokazuje da stari mogu značajno pomoći.

„Ovaj Klub, koji je danas otvoren za nas stare, volontere i ostale stare ljude koji su bili u Crvenom krstu i pomagali uvijek, postaće jedno značajno mjesto za okupljanje i druženje, a i oni koji su mlađi nastaviće svoj volonterski rad“, kazao je Nikolić.

On je istakao da je dobrovoljno davalaštvo krvi samo jedan segment rada Crvenog krsta. Tako su nikšićki klubovi, kojih ima 14, značajno doprinijeli da se podigne nivo dobrovoljnog davalaštva krvi na tri i po odsto, a želja im je da taj procenat pređe četiri procenta kao u razvijenim zemljama.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 07:51
  29.9.2020.

  Kada su igrači bili bez pare u džepu, pomagali su navijači. Kada je bilo teško, opet su navijači bili puna podrška. To je Fap mašina. Čelikova armija sa tribina više ne može da navija za svoj klub koji je ugašen, ali svoju energiju ne troše uzalud. Spremna je družina Fapovaca za nove poduhvate i to one najhumanije vrste. Osnivaju Uduženje dobrovoljnih davalaca krvi “Fap mašina”.

 • 07:40
  29.9.2020.

  Roditelji su ogorčeni odlukom Ministarstva prosvjete kojom ostaje da učenici prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda u srednjim školama počnu 1. oktobra sa praćanjem nastave u školskim klupama, kada se bilježi veliki broj zaraženih i širi epidemija, piše Dan.

 • 18:54
  28.9.2020.

  Prvog dana prijave za upis na specijalističke studije Univerziteta Crne Gore, za studijsku 2020/21. godinu, ukupno je predalo dokumentaciju 465 kandidata na 19 fakulteta, odnosno 81 studijski program.

 • 17:46
  28.9.2020.

  Direktor IJZ je Boban Mugoša na današnjoj konferenciji NKT-a kazao je da je očekivao veće razumijevanje ugostitelja kada je u pitanju zatvaranje lokala u Nikšiču.