Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
11:52
16.10.2019.

Trebjesa bogatija za 700 sadnica

U Park šumi Trebjesa danas je zasađeno 700 novih sadnica, a sama akcija je inicijativa Turističke organizacije Nikšić i Nevladinog udruženja Putevima predaka.


Kako je kazao Boris Muratović ispred lokalne TO Nikšić, svjesni su koliko su zelene površina grada bitne za okolinu, samim tim što smanjuju visoke temperature, povećavaju vlažnost vazduha, pročišćavaju vazduh i ublažavaju gradsku buku.

“Trebjesa zaista ima važnu ulogu u životu Nikšićana jer predstavlja pluća grada. U Trebjesi imamo mnogo mjesta za vježbanje, postoji oko 10km staza uređenih za pješačenje i planinski biciklizam, a u samom podnožju se nalazi najljepše nešto što Nikšić može da ponudi, a to je ta raznovrsnost na jednom lokalitetu, pa tu na jednom mjestu imamo gradski park, Gradsku kuću, Dvorac kralja Nikole, Sabornu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog, Šetalište Vita Nikolića i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike, sportske terene koji su od velike važnosti za grad Nikšić”, naveo je Muratović dodajući da ovaj lokalitet ima veliki potencijal da privuče i zadrži i turiste, kako domaće tako i strane.

“Turisti u Trebjesi mogu upražnjavati brojne aktivnosti kao što su šetnja, trčanje, biciklizam... Nikšić i sama Trebjesa pružaju puno i mogu značiti mnogo u turističkoj promociji našeg grada”, smatra on.

Ana Petrović Njegoš ispred pomenutog NVU kazala je da će po projektu u Trebjesi biti zasađeno 5.000 sadnica u što kraćem periodu.

Znači moramo ih usaditi jer Trebjesa zaista zahtjeva jedan podmladak, samim tim što je gorela prije dvije godine i upravo koristimo te površine koje su gorele da oplemenimo novim sadnicama. Nama je cilj ustvari da mlade sugrađane nekako animiramo da se okrenu Trebjesi, jer imati Trebjesu na samo kilometar od samog centra i uživati u aktivnom odmoru u prirodi je stvarno bogatstvo”, poručila je ona.

Pored TO i pomenutog NVU, današnjoj akciji su se pridružili i Osnovna škola “Luka Simonović”, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Prva srednja stručna škola, planinari Sportskog društva Javorak, članovi Biciklističkog kluba Perun, volonteri, sugrađani - ukupno oko 100 ljudi.

Ostale vijesti iz kategorije