Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me/Čitalac portala Onogošt
14:20
5.8.2020.

Tereni OŠ “Milija Nikčević” zapušteni, Perošević: Imamo plan za uređenje dvorišta

Sportski teren Osnovne škole “Milija Nikčević”, popularno igralište Kličevljana, okuplja desetine rekreativaca iz te mjesne zajednice, a prema riječima mještana u jako je lošem stanju.


Kako su kazali, kada je riječ o održavanju i zamjeni mobilijara prethodnih godina malo je urađeno.

“U adaptaciju koševa i golova u proteklih 20 godina uloženo je skoro ništa. Na fudbalskom terenu  zamijenili su golove koji su tu, vrlo vjerovatno kad je škola napravljena i koje smo više puta mi o našem trošku varili i popravljali. Na košarkaškom terenu ni jedan euro nije uložen, osim od strane momaka koju godinama dolaze i koji su ulagali u poligon kroz mijenjanje table, obruča, održavanje terena, popravku reflektora…”, navode mještani koji se okupljaju na pomenutom igralištu.

Sada je sve to, kako su istakli, pokvareno ili dotrajalo i slomljeno pa u “najvećoj mjesnoj zajednici u Nikšiću nema terena na kojem može da se igra fudbal i košarka“.

Da stvar bude gora, naglašavaju, riječ je o jedinom poligonu u tom dijelu naselja.

“U školskom dvorištu se svake večeri okuplja veliki broj djece i nas mladih. Taj broj se kreće od preko 30 do 50 svake večeri i kada je teren u ovakvom stanju. Zamislite koliko bi ih bilo da imamo normalne uslove”, dodaju oni.

Po pitanju problema sa terenom, obraćali su se upravi škole koja im, kako kažu, nije izašla u susret.

Perošević: Sportski tereni iziskuju popravke i to će se u dogledno vrijeme završiti

Direktorica Oš “Milija Nikčević” Slavica Perošević ističe da se prethodnih 10 godina uradilo dosta na uređenju kako enterijera, tako i eksterijera škole.

“Što se tiče eksterijera, počelo se sređivanjem dotrajale, polomljene i korozirane ograde. Naime, aplicirali smo za mini grant kod NVO FAKT i dobili sredstva kojima smo popravili i ofarbali cjelokupnu metalnu ogradu, dužine 1000 m. U našem dvorištu je napravljen vrtić. Urađen je plato ispred škole i uređene zelene površine”, kazala je Perošević za naš portal.

Takođe, u saradnji sa NVO FORS Montenegro urađena je staza za skok udalj sa zaletištem, kao i mini-park.

“Uz pomoć prijatelja škole, mini-parku smo dodali par gimnastičkih sprava. Metalni okviri za golove na terenu za rukomet i mali fudbal su odrađeni i pričvršćeni isključivo našim sredstvima. Imamo plan za uređenje čitavog dvorišta, ali za to su nam potrebna velika sredstva. Planom su predviđeni parking na ulazu u dvorište, kros-staza, uređenje terena za mali fudbal, rukomet i košarku, postavljanje mini-tribina, staza za trke na 100 m, mini teniski teren,  staza za pješake…”, objašnjava ona.

Zajedno sa roditeljima učenika i prijateljima škole, kako kaže, s jeseni i proljeća uređuju dvorište tako da su zasadili značajan broj sadnica i ukrasnog bilja.

“Počeli smo drvored koji bi trebalo da se nalazi uz buduću kros-stazu, a sadnicama oivičili konture ljetnje učionice. Dugo godina sadimo i uporno obnavljamo drvored tik uz pristupnu stazu, koji je bez obzira na nemilosrdno uništavanje od strane pojedinaca pravi ukras na ulazu u školu. Kada smo kod neodgovrnih pojedinaca, zaista je teško boriti se sa njima. Naime, u našem dvorištu je bio zasađen ogroman broj sadnica koje su nemilosrdno uništavane, naročito tokom ljeta i vikendima. Treba dodati slučajno ili namjerno paljenje guma i drugog, tik uz dvorište, što predstavlja veliki rizik za samu zgradu, a ne samo za zelenilo i mobilijar u školskom dvorištu”, dodaje ona ističuči da sve to rade kako bi se u školskom dvorištu prijatno osjećali učenici i građani Kličeva koji dođu da prošetaju ili da se rekreiraju.

“Drago bi nam bilo da i oni primijete i prijave počinioce koji prave šetu na fasadi školske zgrade, lome prozorska stakla i mobilijar koji je postavljen upravo da bi boravak bio prijatniji  svima koji dođu u naše dvorište, i naša obraćanja MUP-u rjeđa ili ih ne bi bilo. Sportski tereni iziskuju popravke i to će se u saradnji sa resornim ministarstvom, mjesnom zajednicom i lokalnom upravom, na čijem razumijevanju sam u svoje ime i u ime zaposlenih zaista neizmjerno zahvalna, u dogledno vrijeme završiti”, najavlje ona.

Svjesni su, kako kaže, da uvijek može bolje.

“Trudićemo se da održimo kontinuitet u održavanju školske zgrade i uređenju dvorišta koje se prostire na 20.000 m2 što nam ujedno predstavlja veliku brigu i obavezu. Škola je otvorena za svaki konstruktivni prijedlog i saradnju i kao do sada, nećemo štedjeti ni vrijeme ni entuzijazam da bi iste realizovali”, zaključuje ona.

Podsjetimo, krajem januara prošle godine renovirana je fiskulturna sale OŠ „Milija Nikčević“. U adaptaciju koja je obuhvatila zamjenu kompletnog parketa i sanaciju zidova fiskulturne sale Ministarstvo sporta i mladih uložilo je 21.928 eura.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije