Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
12:10
19.6.2019.

Stanove dobilo 12 porodica

Porodice u stanju socijalne potrebe koje su godinama živjele u starim, trošnim barakama na Kapinom Polju, danas su zakoračile u nove domove.


Naime, na Kapinom Polju izgrađena su dva objekta sa ukupno 12 stambenih jedinica, sve kroz sufinansiranje Opštine Nikšić, njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i njemačke humanitarne organizacije HELP, a porodicama su danas uručeni ključevi.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović je izrazio zadovoljstvo što su još jednom svi zajedno pokazali da umiju prepoznati ljudske potrebe i djelovati solidarno i humano.

“Ujedinili smo se u naporu da pomognemo i riješimo stambeni problem za 12 socijalno ugroženih porodica koje su živjele u starim i neuslovnim barakama ovdje na Kapinom Polju. U namjeri da ovim porodicama obezbijedimo adekvatne uslove za život, inicirali smo izgradnju novih objekata, a našu namjeru je svesrdno podržala Ambasada Njemačke u Crnoj Gori i Međunarodna njemačka organizacija Help. Sada je na ovom mjestu sagrađeno 12 stambenih jedinica oko 38 metara kvadratnih površine”, kazao je Grbović.

Njemačka Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, posredstvom HELP-a, obezbijedili su sredstva u iznosu od 220.000 eura, dok je Opština Nikšić, kroz zemljište, komunalije, vodovodne, fekalne i elektro priključke uložila 102.000 eura.

“Ovo svakako nije prvi put da Opština Nikšić, Vlada, Ambasada Njemačke kao i HELP realizuju projekte u našem gradu, namijenjene licima u stanju socijalne potrebe. Prije desetak godina u naselju Humci izgrađene su zgrade za raseljena lica, a 2017. godine u naselju Gračanica urađeno je 10 stanova za romske porodice za čiju izgradnju je utrošeno oko 214.000eura. Zajedničkim djelovanjem uspjeli smo riješiti stambene probleme za brojne socijalno ugrožene porodice i njihovim članovima obezbijedili adekvatne i funkcionalne prostore za život”, kazao je prvi čovjek opštine poželivši porodicama zdravlje i ugodan boravak u novim domovima.

Prema riječima ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Webera, danas se u pomenutom prigradskom naselju moglo vidjeti mnogo nasmijanih lica.

“Posebno želim da se zahvalim gradu Nikšiću i gradonačelniku što su obezbijedili ovu parcelu za stanove i ostalu infrastrukturu. Posebno sam zahvalan organizaciji Help koja je implementirala ovaj projekat. Danas je jako lijepo vrijeme i vidim puno srećnih i nasmijanih lica. Želim da svi ljudi koji su danas ovdje uvijek imaju osmijeh na licu”, poručio je Weber.

Klaus Mock, šef Misije u Crnoj Gori i regionalni koordinator Help-a za Crnu Goru takođe je zahvalio  njemačkoj Ambasadi i Vladi, koje su, kako je istakao, obezbijedile velika sredstva, ali i opštini Nikšić koja im je to omogućila.

“Želim vam sve najbolje, da živite ovdje pristojno i bolje nego ranije”, poželio je Mock stanarima.

Jedna od njih je i Gordana Jovanović koja je u trošnoj baraci živjela 23 godine. Ona se obratila prisutnima, ali i Ambasadi Njemačke, lokalnoj upravi i Help-u ime stanara koji su takođe više decenija živjeli u, kako je istakla, izuzetno teškim uslovima.

“Zahvaljujući vašem razumijevanju i što ste prepoznali naš problem, danas useljavamo u nove stanove. Zbog toga smo izuzetno srećni, jer smo riješili jedno od najvažnijih životnih pitanja”, zaključila je ona.

Ostale vijesti iz kategorije