Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:31
29.11.2021.

"Sjećanje na zajedničku borbu, pobjedu i slobodu"

29. novembar 1943. godine je dan za poštovanje i sjećanje na zajedničku borbu, pobjedu i slobodu, za zemlju zalivenu krvlju hiljade boraca koji su se borili za svoje i narodne ideale pod Titovim i KPJ rukovodstvom, kazao je predsjednik Centralnog komiteta partije, Radislav Stanišić prilikom obilaska spomenika u Straševini.


On je kazao da danas sa žaljenjem konstatuju "da ono za šta su se oni borili više ne postoji".

„Za nas komuniste put koji nam je drug Tito trasirao je put na koji se moramo vratiti, put bratstva i jedinstva, borbe protiv fašizma i nacionalizma, put demokratije, ne političke, već demokratije na radnom mjestu, put socijalne pravde i jednakosti i da na ovim prostorima vlada mir i ono blagostanje koje smo nekada imali“, poručio je Stanišić.

U vihoru rata i veličanstvenih  pobjeda, kako je kazao, slavne vojske pod vođstvom Tita i KPJ „protiv surovih fašističkih zavojevača i njihovih podlih sluga u bitkama na Neretvi i Sutjesci i nakon kapitulacije Italije jačao je ugled Narodnooslobodilačkog pokreta, kako u zemlji, tako i u inostranstvu“.

Stanišić je podsjetio da je prije 78 godina u noći između 28. i 29. novembra 1943. godine održano drugo zasjedanje AVNOJ-a (Antifašističko vijeće naroda oslobođenja Jugoslavije) i udareni su temelji federativnoj, socijalističkoj, samoupravnoj, nesvrstanoj Jugoslaviji.

„Stvorena je divna veličanstvena socijalistička zemlja koja je bila uvažena i poštovana u cijelom svijetu, koja je svojim političkim i ekonomskim uređenjem ulogom na svjetskoj političkoj sceni simbolizovala nepogrešivi glas savjesti, gdje je vladala socijalna jednakost i pravda, u kojoj je samoupravljanje bilo najviša manifestacija ekonomske i političke slobode radnog čovjeka i građanina. Bez te zajednice (Jugoslavije) Crna Gora bi bila pusto, najsiromašnije, najnerazvijenije područje na Balkanu i u Evropi. U toj zajednici smo doživjeli najveći prosperitet u svojoj dosadašnjoj istoriji gdje je bilo iskorijenjeno siromaštvo i nijesu se morale otvarati narodne kuhinje.Izgubismo zajedničku domovinu u trenutku kada smo dospjeli u vrh srednje razvijenih zemalja Evrope i svijeta. Bili smo zdrava i zadovoljna nacija, sa socijalističkim društvenim uređenjem u kojem smo bili gospodari svog rada i rezultata rada i živjeli životom dostojnim čovjeka“, rekao je Stanišić.

Ostale vijesti iz kategorije