Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
10:58
14.4.2021.

Savjet ukazao na neprofesionalnu policijsku praksu

Savjet za građansku kontrolu rada policije, u sastavu advokat Zoran Čelebić, prof. dr Dražen Cerović, doc.dr Branislav Radulović, Aida Petrović i dr Aleksandar Mugoša, postupajući po sopstvenoj inicijativi, razmotrio je policijsku praksu u vezi sa pozivanjem građana zbog prikupljanja obavještenja i usvojio nakon obavljene rasprave, odgovarajući zaključak i preporuku prema Upravi policije, ukazujući na postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju.


“Zbog prikupljanja obavještenja” samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građa”, ističu u Savjetu.

Savjet je upozorio Upravu policije da je, tim povodom, neophodno do kraja ispoštovati odredbe Zakona o unutrašnjih poslovima i Zakonika o krivičnom postupku.

Savjet je podsjetio da Upava policije može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja ukoliko je to neophodno za efikasno obavljenje policijskih poslova ali da se u pozivu mora naznačiti konkretan razlog pozivanja.

Savjet je takođe podsjetio da se prinudno može dovesti osoba koja se nije odazvala pozivu samo ako je u pozivu bila na to i upozorena.

“Postojanje tog bitnog elementa je prepoznato u pozivima koji se šalju iz organizacionih jedinica Uprave policije”, ističu u policiji.

Savjet je ukazao Upravi policije da gdje je god moguće, izbjegava pozive sa rokom odazivanja “odmah” već treba naznačiti, uz ostalo, vrijeme i mjesto na kojem se treba odazvati.

Zato je Savjet preporučio da treba ostaviti neko vrijeme dovoljno da građanin ukoliko želi konsultuje/obezbijedi advokata i samostalno dođe na razgovor a policijski službenici mogu ponuditi prevoz ukoliko je potreban, posebno ukoliko je mjesto stanovanja van gradske sredine.

Ostale vijesti iz kategorije