Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:47
24.5.2022.

Sa Trga slobode krenula štafeta mladosti

Štafeta mladosti krenula je danas sa nikšićkog Trga slobode koju će sjutra, na nekadašnji Dan mladosti, položiti na Titov grob, u Beogradu. 


Predstavnici Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKCG) su tim povodom na Trgu priredili kratak program.

Predsjednik Centralnog komiteta JKPCG, Radislav Stanišić, podsjetio je da je 2012. godine, povodom 120 godina od rođenja Josipa Broza Tita, obnovljena štafeta mladosti.

Jugoslovenski narodi, kako je on istakao, sve više uviđaju šta su izgubili razbijanjem zajedničke domovine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

"Danas u vremenu najveće kapitalističke krize, zdravstvene pandemije i rata u Ukrajini moramo raskinuti sa Balkanskim sindromom nacionalističkih i pogrešnih politika. U ovim i ovakvim okolnostima Crna Gora je realnost, a Jugoslavija i jugoslovenstvo je naše opredeljenje i istinska težnja. Zbog toga, mi komunisti, nijesmo ništa manje od njih ni Srbi, ni Crnogorci, niti manje volimo Crnu Goru i njenu budućnost od njih", kazao je Stanišić.

Pojasnio je da štafeta predstavlja šest buktinja (Šest bivših republika) čiji je plamen ugašen 90-ih godina prošlog vijeka.

"To je vapaj i borbeni poklič da se ljudi probude iz opasnog sna koji su im nametnuli kreatori novog svjetskog poretka, da se bore za svoje ljudsko dostojanstvo, mir, slobodu i pravdu. Ona je naš zavjet da istrajemo u svom idejnom i životnom opredeljenju i opomena da je put koji je drug Tito trasirao, put na koji se moramo vratiti, put Bratstva i jedinstva, borbe protiv fašizma i nacionalizma, put demokratije, ne samo političke, već demokratije na radnom mjestu, put socijalne pravde i jednakosti, put socijalizma", kazao je Stanišić.

Zahvalio je nikšićkim vajarima i umjetnicima koji su izradili štafetu od, kako je kazao, crnogorskog i hercegovačkog kamena.

Uputio je zahvalnost Opštini Nikšić, predsjedniku Marku Kovačeviću, KUD "Zahumlje" i Pivari "Trebjesa" što su pomogli organizovanje manifestacije.

Štafeta mladosti bila je umjetnički osmišljena i oblikovana palica koja je nošena kroz cijelu Jugoslaviju i svakog 25. maja dodjeljivana je tadašnjem doživotnom jugoslovenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu.

Taj datum proglašen je za njegov službeni datum rođenja, i taj praznik zvao se „Dan mladosti“.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:53
  30.6.2022.

  Osolike muve koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju u Crnoj Gori, a pogotovo na području Nikšića, potpuno su bezopasni insekti, ističe specijalista biologije Miloš Džiknić.

 • 10:41
  30.6.2022.

  Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati 40 stepeni Celzijusove skale, najavio je meteorolog Branko Micev.

 • 09:00
  30.6.2022.

  Oglas za prijem 70 lica u službu u Vojsci Crne Gore u svojstvu vojnika i vojnikinja  po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 20. juna ove godine, odnosno 22. juna za upražnjena formacijska mjesta sa mjestom rada u Golubovcima, povučen je, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

 • 08:53
  30.6.2022.

  Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je jutros u 8.07h Bosnu i Hercegovinu, a potres se osjetio i u Crnoj Gori.