Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
13:33
19.9.2018.

Purišić obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević: Primjer humanosti za cijelu Crnu Goru

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić danas je u Nikšiću obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević, koja trenutno brine o dvoje djece bez roditeljskog staranja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.


U saopštenju se dodaje da u porodici Rajke Dimitrijević, hraniteljstvo kao human čin ima dugu tradiciju.

"Slavka Čolaković, svjesna značaja i važnosti ovog poziva od opšteg značaja za djecu kao najranjiviju kategoriju, ustupila je stambeni objekat od 70m2 na korišćenje i time riješila dugi podstanarski život Rajke Dimitrijević", navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Purišić je ocijenio da je ovaj čin primjer humanosti ne samo za Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru i istakao zadovoljstvo zbog mogućnosti ličnog upoznavanja i izražavanja duboke zahvalnosti Čolakovićevoj.

"Jačanje prirodne porodice, pružanje podrške majci i djetetu i stvaranju uslova za njihovu veću socijalnu i finansijsku samostalnost su jedni od pripriteta za naredni period. Nastavićemo sa daljim snaženjem hraniteljstva u okviru proširene porodice, i razvojem standardnog hraniteljstva i posebnim akcentom na djecu od 0-3 godina, kao i promociju raznih vrsta hraniteljstava“, kazao je Purišić.

On očekuje da će implementacija kampanje "Svako dijete treba porodicu", koja je nakon pokretanja u septembru 2013. godine pokazala izuzetne pomake u ovoj oblasti, nastaviti da doprinosi povećanju broja hraniteljskih porodica, koje će djeci bez roditeljskog staranja ponuditi toplinu svog doma.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su saopštili i da je u cilju stvaranja neophodnih preduslova za potpuniju podršku porodici, prevenciju institucionalizacije i ubrzanje procesa deinstitucionalizacije djece koja su smještena u institucijama, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz nesebičnu pomoć UNICEF i Delegacije Evropske unije već nekoliko godina uspješno sprovodi program hraniteljstva kao, najpoželjnijeg alternativnog oblika zaštite djece.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije