Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
12:51
18.4.2021.

Prosvjetna zajednica: Svi zainteresovani da učestvuju u planiranju obrazovanja

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore pozdravlja nedavnu odluku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da ponovo aktivira Radnu grupu i da obezbijedi njen kontinuirani rad, da se fokusira na bolju organizaciju nastave u drugom polugodištu, kao i na što kvalitetniju pripremu predstojeće školske godine, saopšteno je iz ove Zajednice.


Tim povodom iz Prosvjetne zajednice, pozivaju resorno ministarstvo da pokaže istinski demokratski kapacitet omogućavanjem širokih konsultacija sa svim zainteresovanim učesnicima obrazovnog procesa i tako otkloni nejasnoće oko kriterijuma izbora članova Radne grupe.

“NVU Prosvjetnu zajednicu Crne Gore čine stotine prosvjetnih radnika koji rade u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, resursnim centrima i na fakultetima iz svih krajeva naše zemlje. Svi zajedno imamo nekoliko hiljada godina iskustva u učionici što nas preporučuje da budemo član Radne grupe ili makar konsultovani u ovom procesu, tim prije što NVU Prosvjetna zajednica CG iskazuje spremnost na saradnju sa svim institucijama koje imaju za cilj rješenje krize u obrazovanju”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako ističu, u sastavu Radne grupe sada uopšte nema predstavnika učenika.

“Apelujemo da se konsultuju đački parlamenti, savjeti roditelja, nastavnička vijeća, direktori škola i sve NVO koje se bave unaprijeđivanjem obrazovanja u Crnoj Gori. Razmjena mišljenja u okviru ovako širokog sastava može samo poboljšati kvalitet priprema za iduću školsku godinu”, ističu iz Zajednice.

Iz Prosvjetne zajednice napominju da nove tehnologije omogućavaju lakšu i bržu komunikaciju više ljudi, pa institucije, ako žele, mogu da ih koriste u svrhu učešća većeg broja ljudi u konsultacijama i donošenju odluka na osnovu razmjene mišljenja među svim zainteresovanim stranama i organizacijama.

“Podsjećamo da je jedan od ključnih razloga za postojanje savjeta roditelja i đačkih parlamenata u svakoj školi upravo taj da se omogući njihovo veće učešće u poboljšanju kvaliteta nastave”, naglašavaju oni.

U saopštenju dodatno ističu da bilo bi dobro za dalji razvoj školskog sistema da se ova tijela aktivno uključe u konsultacije na nivou svake škole, zajedno sa nastavničkim vijećima i direktorima škola koji kao menadžeri mogu da vode taj proces.

“Izazovi sa kojima se razne škole suočavaju su različiti, a konsultacije sa svim akterima na nivou škole mogu pomoći da se oni jasno prepoznaju i da se rješavaju uz veću podršku lokalnih zajednica i u saradnji sa nevladinim organizacijama”, opominju iz NVU.

Iz ove Zajednice očekuju da će resorno ministarstvo uvažiti ovaj apel.

“Nadamo se da će naš dobronamjerni apel voditi ka novoj, demokratskoj inicijativi Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kroz koju će nama i svim drugim zainteresovanima omogućiti razmjenu mišljenja i  učešće u planiranju bolje organizacije nastave tokom pandemije, što nam je zajednički cilj”, zaključuju u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  16.5.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 11:18
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 09:13
  16.5.2021.

  Alimentacioni fond u Crnoj Gori konačno bi mogao da zaživi početkom naredne godine, jer je ekspertska grupa uradila Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece i poslala ga Ženskom klubu u Skupštini, najavila je za Pobjedu kopredsjednica tog skupštinskog tijela Branka Bošnjak.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.