Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
18:46
12.4.2021.

Prekida se blokada saobraćaja: "Vlada povlači Odluku o državljanstvu"

Grupa građana, koja je prethodna četiri dana blokirala saobraćaj na Bogetićima, danas obustavlja blokadu, jer Vlada povlači Odluku o sticanju crnogorskog državljanstva na određeno vrijeme, saopštio je jedan od učesnika skupa, Dragan Nikčević.


"Želim da vas obavijestim da se ovaj skup danas prekida, jer Vlada povlači Odluku o državljanstvu i biračke spiskove na određeno vrijeme, što znači da se mi povlačimo na određeno vrijeme“, poručio je Nikčević.

On je kazao da njihovi dalji potezi zavise od Vlade, te da će opet nastaviti sa protestima ako Vlada pokuša drugačije.

„Do njih je, nije do nas. Oni moraju da povedu računa o svojim djelima. Riječi lete, djela pričaju. Mi ne možemo nazad“, rekao je Nikčević.

Portal Onogost · Dragan Nikčević

Navodi sa su prethodnih dana blokirali magistaralu jer su htjeli da pokažu Vladi „da ne može da radi ono što nije u skladu sa ustavom i našim zakonima i da na mala vrata donosi odluku kojom bi bilo oduzeto državljanstvo i pravo glasa našim građanima iz dijaspore, a uveli građane koji nemaju pravo glasa“.

On je kazao da na skupu nijesu prisutne partije, te da su to, kako kaže, samo građani Crne Gore.

„Mi smo se uvijek borili za slobodu, prvo to moraju da shvate. Samo branimo državu koju smo sa mukom stekli na veličanstven način, 21. maja 2006. godine. Neka zna Vlada da je to najveća pobjeda crnogorskog naroda, građana, jer je bez kapi krvi izvojevana i Crna Gora povratila svoju punu nezavisnost koju je izgubila 1918. godine. Nijesu za to zaslužni samo suverenistički glasovi, već i oni koji su bili protiv zato što se nije desio sukob koji su mnogi sa strane priželjkivali. I danas te sukobe priželjkuje neko sa strane. To nije dobro, to mi ne želimo nikako", kazao je Nikčević.

On je u obraćanju okupljenima kazao da se ne može tek tako sprovoditi etnički inžinjering, koji za cilj ima nestanak Crne Gore, kao i da neće imati mira, "dok god su na vlasti oni koji bi da ponište ovu državu, da ugroze multietnički i multivjerski sklad i evropski put".

"Međutim, mi smo predstavnici dostojanstvene, građanske i evropske Crne Gore. Nijesmo mi oni koji su rušili Crnu Goru i marili za živote svojih sugrađana. Nijesmo mi primitivni polusvijet koji će da radi protiv svoje države, jer je ovo naša država. Svjesni smo koliko je teška epidemiološka situacija i ovim putem želim da se zahvalim u ime svih nas i uputim izvinjenje svim medicinskim radnicima, od higijeničarke do ljekara, koji će morati sjutra možda neke od nas da liječe. Mi žrtve moramo podnijeti", rekao je Nikčević.

Današnja blokada planirana je do 20 časova, za razliku od prethodnih kada je saobraćaj bio obustavljen od 12 do 16 časova.

Mjerama Ministarstva zdravlja zabranjena su javna okupljanja. Veći dio učesnika skupa ne nosi masku i ne drži distancu.

Inicijalni odbor slobodnih građana ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko Vlada do danas ne ispuni njihova tri zahtjeva. 

Glavni je bio da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci, ili da se donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka i predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Takođe, traženo je i da se hitno procesuira vozač službenog vozila PG CG 301 i da se saopšti koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.

Tražili su i da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je, kako kažu, prijetio.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije