Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
14:04
9.7.2019.

Potpisani ugovori sa pet NVO

Za pet projekata nevladinim organizacijma (NVO) opredijeljeno je 60 hiljada eura u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Danas su to i potpisima potvrdili predstavnici NVO, šef operativne sekcije Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.


Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Radivoje Nikčević podsjetio je da se ovaj program sprovodi od 2017. godine i da je za ovu namjenu opština Nikšić tokom 2018. i 2019. godine dobila sredstva u iznosu od 100.000 eura, od čega je učešće opštine 20.000 eura.

 „Komisija je imala težak zadatak da od prijavljenih 16 izabere najbolje, a sve u skladu sa kriterijumima i propisanim smjernicama. Vjerujem da će određeni projekti biti realizovani u skladu sa predviđenim aktivnostima i kalendarom i da će od kompletnog procesa najviše koristi imati građani Nikšića, što je krajnji clj ovog projekta“, kazao je Nikčević.

On je istakao da je lokalna samouprava svjesna značaja nevladih organizacija, kao i njihove uloge kao spone između građana i lokalne samouprave, pa je iz tog razloga krajem 2014. godine formiran Savjet za saradnju lokalne samouprave i nevladinih organizacija u cilju jačanja povjerenja.

Šef operativne sekcije Delegacije EU u Crnoj Gori, Herman Špic istakao je da potpisivanje ugovora svjedoči o snazi partnerstva između građana i lokalne samouprave.

„Projekti za koje ćemo ugovore potpisati danas će doprinijeti raznolikosti sadržaja u drugoj po veličini opštini u Crnoj Gori. Drago mi je što će ovi projekti ponuditi sportske aktivnosti za lica sa invaliditetom, da će se oformiti savez sedam NVO u cilju boljeg upravljanja otpadom, da će se angažovati mladi na promovisanju urbane kulture i da će se podstaći angažovanje ranjivih kategorija kroz sticanje IT vještina“, rekao je Špic.

On je, ovom prilikom, zahvalio predstavnicima NVO što su prepoznali potrebe zajednice, radeći na idejama da se stvori efikasnija uprava koja bi odgovarala na potrebe građana i ponudila jednake mogućnosti za sve.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova pozdravila je predloge projekata i zahvalila predstavnicima što su pažljivo slušali potrebe građana, istovremeno obraćajući pažnju na pitanja koja se odnose na životnu sredinu, na očuvanje kulturne baštine i na unapređenje zapošljivosti građana.

„Vi ste pokazali spremnost da uložite dodatni trud i da realizujete ovaj pristup, a pokazali ste, takođe, spremnost da se rukovodite najboljim standardima i praksama kada je u pitanju finansiranje. Vjerujem da će Nikšić biti primjer koji će slijediti ostale opštine u Crnoj Gori“, kazala je Gašparikova.  

„Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju“ su za projekat  „Sportom do inkluzije i pristupačnosti“ dobili 11.025 eura, u okviru kojeg će raditi na uspostavljanju jednakih mogućnosti za lica sa invaliditetom, a posebno će podržavati njihovo učešće u sportskim aktivnostima.

„Društvu prijatelja biblioteka Njegoš“  su za projekat „Čitam, dakle postojim“ odobrena  novčana sredstva u iznosu od 9.238 eura, a njihov cilj je pomagati osobama sa oštećenjima vida da ostvare pristup kvalitetnim sadržajima.

„Društvo mladih ekologa“ će u okviru projekta „Upoznajmo otpad bolje“, za koji su dobili 11.995 eura, nastaviti da radi na unapređenju stepena znanja o pitanjima vezanim za upravljanje otpadom, tako što će pokazivati primjere dobre prakse.

NVU Sinteza za projekat „Uhvaćeni tonovi“ je dobilo 11.995 eura, a u okviru projekta će podsticati i unapređivati kulturnu ponudu Nikšića.

Biznis centar će u okviru projekta „Klik do posla“ koji je podržan sa 8.691,25 eura unapređivati socijalni i ekonomski položaj mladih kroz uvođenje inovativnih modela zapošljavanja.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor,  Pljevlja i Podgorica.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:21
  27.11.2020.

  Ukoliko Skupština opštine Nikšić usvoji predlog da opštinsko zemljište bude dato na privremeno korišćenje Slavki Adžović, ova vrijedna stočarka konačno bi mogla da skine jednu brigu s vrata i nastavi sa izgradnjom započete štale.

 • 15:30
  27.11.2020.

  UNDP svake godine udružuje snage sa Vladom, brojnim organizacijama, institucijama i grupama radi rješavanja rodno zasnovanog nasilja nad ženama, dajući podršku međunarodnoj manifestaciji “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, u cilju eliminisanja nasilja nad ženama kojem svi građani mogu dati doprinos i podršku sprečavajući ga u svakodnevnom životu, saoptili su danas iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

   

 • 14:20
  27.11.2020.

  I dok se u pojedinim školama odgađao početak školske godine jer nezadovoljni roditellji nijesu željeli da svoju djecu šalju u ruinirane ustanove, čekajući da nadležni izdvoje „šaku eura“ za njihovu adaptaciju, za druge škole novca ne manjka i kad treba već obnovljeno popravljati.

 • 13:26
  27.11.2020.

  Obrazovni sistem će biti bogatiji za 30 novih školskih autobusa, odnosno kombi-vozila, za čiju nabavku je danas potpisan ugovor između Uprave za imovinu, koja je nadležna za sporvođenje postupka nabavke vozila i Konzorcijuma S leasing, Efel Motors doo, Ben-Kov i Osmanagić CO doo. Ugovor je vrijedan oko 1.700.000 eura, a vozila će biti isporučena najkasnije za 110 dana od dana potpisivanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.