Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
20:52
15.9.2020.

Popunjeni kapaciteti u nikšićkoj bolnici, Kovid pacijenti ostali da čekaju ispred

Veliki broj novozaraženih koji je ovih dana zabilježen u Opštini Nikšić, rezultirao je stanjem da su noćas svi kapaciteti namijenjeni za Kovid pacijente popunjeni.


Rodbina inficiranih okupila se noćas isped Internog odjeljenja, i tvrde da članovi njihovih porodica cijeli dan čekaju da budu smješteni na bolničko liječenje.

Doktorica Dušanka Milatović, koja je u Kovid timu Opšte bolnice Nikšić, kazala je da je oko 70 mjesta, koliko može da primi Interno i psihijatrijsko odjeljenje, popunjeno, te da ne znaju šta da rade s pristiglim pacijentima.

„Danas smo poslali u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku 16 pacijenata koji su lakše i srednje teški. Direktorica Brezovika nam je rekla da tamo više nema mjesta. Ima još takvih pacijenata na čekanju, a teži pacijenti mogu da se smjeste samo u ustanovu u kojoj ima centralni kiseonik. Direktor zove Krizni štab da nađe rešenje gdje ćemo sa tim pacijentima. Neki koji su kritični smo priključili na kiseonik, to je ono što mi možemo. Čekamo rešenje“, kazala je Milatović.

Otac Tanje Jovanović samo je jedan od pacijenata koji od jutros čeka mjesto u Kovid bolnici.

„Mi smo došli jutros oko 11 sati. Uradili smo CT, a onda smo čekali na pregled sve do šest, sedam sati uveče. Oni su ga pregledali i rekli da je za bolničko liječenje, da nije za Brezovik, nego da je teži slučaj i da čekamo da se smjesti ovdje, ali da nema mjesta. On više nije mogao pa je legao na klupu na kraju“, rekla je Jovanovićeva novinarima.

Kako je kazala, iako je pozitivan test na koronavirus stigao prekjuče, a njenom ocu potvrđena upala pluća, on još uvijek nema terapiju.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković kazao je juče da su Berane i Nikšić trenutno dvije najugroženije opštine, kao i da će se sistem organizovati da bolnice u tim gradovima budu maksimalno rasterećene.

"Organizovaćemo sistem da bolnice u tim gradovima budu maksimalno rasterećene. Danas je donešena odluka da će pacijente iz nikšićke bolnice preuzeti bolnica u Brezoviku", kazao je Eraković juče na održanoj konferenciji Nacionalnog koordinaciog tijela.

Danas je u Crnoj Gori registrovan 161 novozaraženi slučaj, od kojih je 37 iz Nikšića. U našem gradu je trenutno aktivno 445 slučajeva infekcije Kovdom-19.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:12
  24.10.2020.

  NVO LGBTIQ Socijalni Centar organizovala je juče u Alfa Centru trening za organizacije civilnog društva na temu “Sloboda okupljanja – mehanizam borbe za jednakost”.

 • 16:33
  24.10.2020.

  Pomjeranjem kazaljki na časovniku jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote 24. i nedjelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena.

 • 15:05
  24.10.2020.

  Didaktički materijal, koji je donirala Ambasada Italije, stigao je u nikšićke škole.

 • 12:39
  24.10.2020.

  Prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj Gori se godišnje obavi oko 1.000 namjernih i selektivnih abortusa, zbog neplaniranih trudnoća i odabira pola djeteta. Do 2018. godine postoji trend neravnoteže između polova na rođenju i on se, za posljednjih 15 godina, kreće 110 dječaka na 100 djevojčica, pokazuje istraživanje Kliničkog centra.