Autor: onogost.me
Foto: onogost.me, Privatna arhiva
14:19
14.11.2019.

Počinje rekonstrukcija kultne zgrade “Zahumlja”, Kinezi doniraju 59.000 eura

Ugovor o donaciji Ambasade Narodne Republike Kine Javnoj ustanovi "Zahumlje" u vrijednosti  59.000 eura, danas su u zgradi Opštine Nikšić potpisali kineski ambasador Liu Jin i direktor te kultne nikšićke ustanove Vojislav Krivokapić.


Kako je ovom prilikom kazao ambasador, donacija iz Kine je pokazatelj prijateljstva kineskog naroda prema Nikšiću.

Donacija, kako je naglasio, nije samo pomoć za obnovu zgrade i opremu, već je izraz poštovanja i prijateljstva prema crnogorskoj tradiciji i istoriji.

“Nadam se da će se ova donacija efikasno koristiti, da pomaže nasljeđivanju i razvoju crnogorske tradicionalne kulture. Takođe, mogu da naglasim da kineska strana želi da dalje razvija kulturne razmjene sa Crnom Gorom. To će sigurno pomoći da se poboljša prijateljstvo između dva naroda”, istakao je on i dodao da prilikom svakog dolaska u naš grad osjeća prijateljstvo crnogorskog naroda prema Kinezima.

Direktor JU “Zahumlje” Vojislav Krivokapić zahvalio je Ambasadi NR Kine na donaciji.

“”Zahumlje” će ovih dana početi sa rekonstrukcijom postojećeg objekta čime ćemo dobiti dodatnih 360 kvadratnih metara. Donaciju ćemo iskoristiti za opremanje zgrade i kupovanje tehničke opreme, čime ćemo stvoriti mnogo bolje uslove za naš budući kreativni rad”, uvjeren je on dodajući da će dogradnja “Zahumlja” koštati oko 310.000-320.000 eura.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je podsjetio da ovo nije prva donacija Ambasade Kine Nikšiću.

“Mi smo prilikom rekonstrukcije našeg gradskog trga od Ambasade Kine dobili donaciju u vrijednosti od 150.000 eura, koja je iskorišćena za rekonstrukciju ulica oko trga i trotoara. To se sve ukomponovalo, tako da sada imamo najveći i najljepši trg u Crnoj Gori”, naveo je Grbović izrazivši zahvalnost kineskoj Amabasadi na svemu što je uradila za naš grad, a posebno na prijateljstvu koje kineski narod ukazuje prema Nikšiću i Crnoj Gori.

Izvođač radova, dodao je Grbović, je firma iz Pljevalja.

“Očekujemo se da se krene u radove kad vrijeme bude ljepše. Rok je 90 radnih dana da se završi taj posao”, zaključio je prvi čovjek opštine.

Ostale vijesti iz kategorije