Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
12:26
29.6.2020.

Počeo upis u srednje škole, mjesta za 9.000 učenika

E-upis u srednje škole počinje danas, 29. juna i trajaće do 2. jula. Servis za e-upise dostupan je na adresi www.upisi.edu.me 24 sata dnevno, i ne zahtijeva niti jedan dokument. Učenicima su na raspolaganju sve mogućnosti kao i do sada, ukljujučujući mogućnost da promijene preferencije i školu kojoj je podnijet zahtjev za upis, u toku upisne procedure. Mjesta ima dovoljno: oko 9 000, a polumaturanata oko 7 000. Upisni kriterijumi su isti kao i prethodnih godina, saopštila je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.


Kako je naglasila, pored izvoda iz knjige rođenih i potvrda od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza automatski se preuzimaju: podaci o opštem uspjehu učenika; uspjehu na eksternoj provjeri i uspjehu iz predmeta od značaja; te podaci o diplomi Luča kao i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar.

Nakon početka e-upisa, učenici će svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang-listi koja se bude objavljivala, i moći će elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle ili pak procijene da im pozicija na rang-listi nije dobra.

"Kao i do sada, nema razloga za strah da roditelji i đaci neće imati uslova ili znanja da završe proces e-upisa u srednje škole. I škole i Ministarstvo su na raspolaganju za svako pojašnjenje i pomoć. Takođe, na #UpisiMe platformi nalazi se i mail adresa na koju se mogu slati svi upiti. Ovaj način upisa uveden je upravo da bi se procedura pojednostavila i sačuvalo zdravlje. Sve ćemo zajedno dovesti do kraja kako treba i na isti način kako je to urađeno sa e-upisom u vrtiće i osnovne škole", rekla je Lekić.

Upisni kriterijumi će biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer. Podrazumijeva se da se boduju rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija.

Ove godine nastavljena je i kampanja za upis u srednje stručne škole „Stručno je ključno“. U okviru Kampanje predstavljaju se ponude stručnih škola, a u okviru iste kampanje danas je raspisan i konkurs za dodjelu čak 800 stipendija za učenike stručnih škola. Polumaturanti se o upisu i stipendijama mogu informisati na sajtu Ministarstva, ali i na društvenim mrežama.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  16.5.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 11:18
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 09:13
  16.5.2021.

  Alimentacioni fond u Crnoj Gori konačno bi mogao da zaživi početkom naredne godine, jer je ekspertska grupa uradila Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece i poslala ga Ženskom klubu u Skupštini, najavila je za Pobjedu kopredsjednica tog skupštinskog tijela Branka Bošnjak.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.