Autor: Marija Vujovic
Foto: pixabay.com
08:01
22.10.2020.

Plužine i Šavnik ne štede za novorođene, Nikšić ni centa

Iako Nikšić već drugu godinu zaredom bilježi negativan priraštaj, naša opština nema definisanu strategiju za povećanje stope nataliteta, odnosno darivanja novorođenčadi.


Naime, Nikšić je 2018. godine imao pozitivan prirodni priraštaj (2), ali je prošle imao najgori negativni prirodni priraštaj (-72) u  Crnoj Gori poslije Pljevalja (-242).

U prvoj polovini ove godine u Nikšiću je rođeno 316 beba, 171 dječak i 145 djevojčica, pokazuju podaci Monstata. U istom periodu, od januara do juna, u našem gradu preminulo je 378 osoba, od čega su 193 muškarci, a 185 žene. Na osnovu ovih podataka Nikšić bilježi negativan prirodni prirodni priraštaj - 62.

Iako svjesni da naša opština bilježi pad novorođenih, vlasti ne čine ništa što je u njihovoj mogućnosti i nadležnosti da taj trend prekinu, pa kako su nam kazali iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, zasad nijesu razmatrali da usvoje određenu strategiju za povećanje stope nataliteta kao što to rade, recimo, Plužine i Šavnik.

“To je praksa u malim opštinama gdje se rodi nekoliko djece godišnje. Za opštinu Nikšić gdje se rodi više stotina djece to bi bili malo veći izdaci za opštinski budžet”, kazao nam je Milan Korać, sekretar pomenutog sekretarijata.

Podsjetimo, Opština Šavnik novorođenčad daruje da 300 eura, dok je opština Plužine otisla i korak dalje.

Vlasti plužinske opštine svjesne da se mladi sve teže odlučuju za formiranje porodice, s tim u vezi preduzele su određene korake i donijela mjere kako bi motivisala mlade ljude da ostanu na teritoriji opštine, posebno vodeći računa o ruralnom području. Od 2014. nezaposlenim porodiljama daju po 100 eura mjesečno do navršene dvije godine života djeteta. Od 2019. primjenjuje se i odluka o pomoći za novorođeno dijete. Roditelj za prvo dijete dobija jednokratno 500, za drugo 1.000, a za treće i svako naredno po 2.000 eura. Ovi iznosi se dupliraju ako je podnosilac zahtjeva vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva na seoskom području.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:51
  28.11.2020.

  „StrayCoCo“ , švajcarska fondacija koja se bavi zaštitom dobrobiti životinja, donirala je opštini Nikšić 24.000 eura za unapređenje uslova u nikšićkom skloništu za napuštene životinje.

 • 15:30
  28.11.2020.

  Potrebni su sistematičniji i učinkovitiji pristupi kako bi se unaprijedio kvalitet života osoba sa invaliditetom (OSI), ali i povećala njihova društvena inkluzija od čega i samo društvo može imati velike koristi, neki su od zaključaka danas predstavljene studije „Dug put do jednakosti OSI“, koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) uradio u okviru projekta „Za jednakost OSI“, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 • 11:28
  28.11.2020.

  Mještani Mokre Njive od juče imaju problema sa strujom.

 • 10:10
  28.11.2020.

  Nakon što joj je prilikom jučerašnje posjete predsjedniku Opštine Nikšić, Milutinu Simoviću, obećano opštinsko zemljište za izgradnju štale Slavka Adžović nije krila sreću.