Autor: onogost.me
Foto: Screenshot (YouTube)
13:21
13.3.2018.

Pivljani bi Baju da podignu spomenik

Udruženje Pivljana iz Podgorice uputilo je inicijativu da se u Plužinama podigne spomenik najpoznatijem pivskom junaku - Baju (Nikoliću) Pivljaninu. Čeka se „zeleno svjetlo“ Ministarstva kulture, a nakon toga bi SO Plužine odlučivala o incijativi.


„Kada se ta zakonska procedura završi, slijedi raspisivanje konkursa i odabir idejnog rješenja. Opština je spremna da finansijski podrži tu inicijativu“, kazao je predsjednik opštine Mijuško Bajagić.

Inicijativa je naišla na veliku podršku stanovnika Pive, ali i negodovanja mještana Rudinica, sela u kome je Bajo Pivljanin rođen. Oni peticijom traže da se spomenik podigne u Bajovom rodnom selu. Kako ističu pokretači inicijative, do sada je peticiju potpisalo oko hiljadu ljudi.

„Svako ima pravo na stav i smatram da je inicijativa da se spomenik podigne u Rudinicama potpuno legitimna. Moje lično mišljenje je da spomenik treba graditi u gradskom jezgru i da Bajo Pivljanin zaslužuje da mu se spomenik podigne u centru Plužina“, kazao je Bajagić.

Bivši predsjednik SO Plužine Velimir Jovović kaže da je spreman da finansira gradnju spomenika junaku koji je poginuo 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja, i koga je i Njegoš opjevao u „Gorskom vijencu“.

 

Izvor: vijesti.me

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:22
  19.9.2018.

  Najava XVI godišnje naučne konferencije, koju organizuje Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, našla se na listi najprestižnijih svjetskih događaja sportske nauke u 2019. godini na sajtu Internacionalnog savjeta za sportske nauke i fizičko vaspitanje ICSSPE (International Council of Sport Science and Physical Education).

 • 13:33
  19.9.2018.

  Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić danas je u Nikšiću obišao hraniteljsku porodicu Rajke Dimitrijević, koja trenutno brine o dvoje djece bez roditeljskog staranja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 12:14
  19.9.2018.

  Ova zgrada koju će useliti njeni stanari još jedan je dokaz brige o ovoj kategoriji stanovništva i nastavićemo i dalje da radimo na poboljšanju života penzionerske populacije, ne samo u ovoj opštini, već u cijeloj Crnoj Gori i trudićemo se da nam njihova dobrobit bude osnov za pronalaženje modela brige o njima, kazao je Kemal Purišić tokom današnjeg uručivanja ključeva penzionerima za 75 stanova u novoizgrađenoj zgradi u Rudom Polju.

 • 09:31
  19.9.2018.

  Poštovani čitaoci i prijatelji portala Onogošt, sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da od danas sadržaje na stranicama našeg portala možete pratiti u redizajniranom izdanju.