Autor: onogost.me
Foto: Ekološki pokret "Ozon"
16:12
9.10.2019.

Ozon: Nikšićani zabrinuti zbog divljih deponija

Ekološki pokret “Ozon”, u svojim prostorijama u Nikšiću, danas je organizovao "Dan komunikacije sa građanima". 


Cilj je bio da sa građanima porazgovaraju o svim problemima koji se tiču ugrožavanja životne sredine u opštini Nikšić. Građani su imali priliku da dobiju savjete, sugestije, kao i logističku podršku u vezi sa inicijativama i problemima koje su prijavljivali, putem aplikacije i Ozonovog vebsajta.

"Najdominantniji problem, koji zabrinjava sve građane Nikšića, koji su sa nama komunicirali, predstavlja nelegalno odlaganje otpada  Naročito u rijekama koje protiču kroz naseljena područja, neuređenom gradskom smetlištu "Mislov do" na Budošu  kao i na vidikovcima i izletištima. To je sa našeg aspekta bilo i očekivano, jer se radi o najvidljivijem problemu, koji ostavlja negativan utisak na svakog ko shvata koliko nekontrolisano odlaganje otpada predstavlja prijetnju i po javno zdravlje i po životnu sredinu. Ova problematika ulazi u domen kulturološkog, jer se definitvno kroz obrazovni sistem mora uticati na iskorjenjivanje ovih pogubnih navika", ističe za naš portal Aleksandar Perović, direktor "Ozona".

Ono što Nikšićani primjećuju kao smetnju jesu i neprijatni mirisi, kaže Perović, na više lokacija, u urbanom jezgru, za koje sumnjaju da je posledica funkcionisanja gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, na koji su prikopčana i slična postojenja koja imaju privredni subjekti.

"To je svakako nešto što je primjetno, a šta smo i mi ranije registrovali. Ono što zabrinjava jeste podatak da lokalna uprava i lokalni javni servis, koji plaćamo mi kao građani, ne rade ništa da bi se građanima ponudile istinite informacije o razlozima ili aktivnostima koje se preduzimaju, da se utvrdi izvor ili riješi ovaj problem", kaže Perović.

 

 

Građani su, dodaje, ukazivali na probleme ispusta fekalne kanalizacije, direktno u rijeku Zetu, iz porodičnih objekata, ali i zgrada koje su izgrađene u neposrednoj blizini najvažnije rijeke centralnog dijela Crne Gore.

"Informacije koje smo dobili iz razgovora sa građanima su nam od velikog značaja, jer radimo na identifikaciji svih opterećenja rijeke Zete, što će nam pomoći pri argumentaciji zašto treba prihvatiti građansku inicijativu za izradu studije njene zaštite. Ono što je na nas ostavilo naročito jak utisak jeste nepovjerenje prema inspekcijskim organima, koji, kako nam je više građana saopštilo, prosleđuju njihove lične podatke, imena i prezimena, onima koje prijavljuju, bilo da su fizička lica ili privredni subjekti. To nas veoma brine, jer to je trend koji je više godina prisutan, a čini se i jedna od najvećih prepreka, da građani imaju veće povjerenje u institucije sistema, koje oni plaćaju da bi štitili njihov, a ne interes zagađivača i prekršioca zakona. Zato im i tu nudimo anonimnost, kao i mogućnost da nama dostave dokaze, kako bi se mi uhvatili u koštac sa tim, kao i sa mnogo drugih otvorenih višedecenijskih problema, koji su uzrok ekološke devastacije naših najvrijednijih prirodnih resursa", zaključuje direktor "Ozona".

Ekološki pokret "Ozon" će, kako najavljuje, u narednom periodu nastaviti da jednom mjesečno posvećuje radni dan direktnoj komunikaciji sa građanima Nikšiča, kako bi, osim prijava problema, uticali i na unapređenje i rješavanje postojećih problema na terenu i u komunikaciji sa nadležnim institucijama.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:30
  17.10.2019.

  U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto moto saveza i vizačima savjetovali da poštuju saobraćajne propise.

 • 09:05
  17.10.2019.

  U Igračkoteci i Razvojnom centru večeras u 18h biće održana radionica pod nazivom “Note prirode”.

 • 08:37
  17.10.2019.

  Povodom Svjetskog dana hrane, Narodnu kuhinju u Nikšiću posjetili su građani i privrednici koji su tom prilikom donirali hranu. Posjetu su organizovali i nastavnici i mališani iz OŠ "Milija Nikčević" koji su uz pomoć svojih roditelja kao i nastavnika donirali veliku količinu namirnica za potrebe Narodne kuhinje i njenih kiorisnika.

 • 07:51
  17.10.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.