Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
21:09
16.1.2020.

"Ovaj grad se nikad nije bojao, nikad nije izdao, nikad nije mrzio, ne damo svetinje"

U više crnogorskih gradova i danas su održane litije i molebani povodom usvajanja Zakono o slobodi vjeroispovijesti, a svoj doprinos dali su i građani Nikšića.


Nakon molebana, koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, uslijedila je litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Okupljenima se potom na trgu Slobode obratio protojerej stavrofor Slobodan- Boban Jokić koji je kazao da se zbog građana, koji se odazovaju litijama, Nikšić zove Gospodinom gradom.

“Ovaj grad sa vama u njemu nikad nije povio glavu, jer ovaj grad nikad nije pao, jer ovaj grad nikada nije izdao, jer ovaj grad se nikada nije umorio, jer ovaj grad nikad nije mrzio, jer ovaj grad se nikad nije bojao, jer ovaj grad se nikad nije predao i odustao, jer ovaj grad je uvijek bio i danas jeste slobodan, jer ovaj grad je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmijana lica. Jer ovaj grad je grad svetog Vasilija Ostroškog našeg najboljeg domaćina. I ovaj glas iz našeg grada danas odjekuje ovom zemljom, odjekuje vaseljenom, tim glasom prolamaju se nebesa jer taj glas jasno govori ‘ne damo svetinje’, poručio je Jokić zamolivši građane da se uzdignu iznad ličnihm stranačkih i nacionalnih podjela i razmirica.

“ Gospod je u glasu jedinstva, sloge, radosti i ljubavi, da svi zajedno bez razlike opet i opet kažemo ne damo svetinje jer u njima je naše biće. Zato ova žrtva neće i ne smije propasti, zato će ova žrtva živjeti i svjedočiti za nas pred našim precima i pred našim potomcima da smo bili na putu istine i pravde”, naglasio je on.

Naredna litija umjesto po planu, nedjeljom,biće održana u subotu zbog predstojećeg Jovanjdana I plivanaj za krst koje će biti oragnizovano u nedjelju na Krupcu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:30
  22.2.2020.

  Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori se 30. novembra 2019. godine na evidenciji centara za socijalni rad nalazilo 267 hraniteljskih porodica u koje je bilo smješteno 367 djece, kazali su Vikend novinama iz Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

 • 10:16
  22.2.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, dok je u sjevernim predjelima izražena poledica, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

 • 16:05
  21.2.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:20
  21.2.2020.

  Direktor Uprave policije Veselin Veljović održao je danas redovni radni sastanak u Centru bezbjednosti Nikšić gdje su prisustvovali njegovi saradnici, pomoćnik direktora Nikola Janjušević, kao i odgovorne starješine ovog centra, stanica policije Šavnik i Plužine i starješine granične policije.