Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
21:09
16.1.2020.

"Ovaj grad se nikad nije bojao, nikad nije izdao, nikad nije mrzio, ne damo svetinje"

U više crnogorskih gradova i danas su održane litije i molebani povodom usvajanja Zakono o slobodi vjeroispovijesti, a svoj doprinos dali su i građani Nikšića.


Nakon molebana, koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, uslijedila je litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Okupljenima se potom na trgu Slobode obratio protojerej stavrofor Slobodan- Boban Jokić koji je kazao da se zbog građana, koji se odazovaju litijama, Nikšić zove Gospodinom gradom.

“Ovaj grad sa vama u njemu nikad nije povio glavu, jer ovaj grad nikad nije pao, jer ovaj grad nikada nije izdao, jer ovaj grad se nikada nije umorio, jer ovaj grad nikad nije mrzio, jer ovaj grad se nikad nije bojao, jer ovaj grad se nikad nije predao i odustao, jer ovaj grad je uvijek bio i danas jeste slobodan, jer ovaj grad je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmijana lica. Jer ovaj grad je grad svetog Vasilija Ostroškog našeg najboljeg domaćina. I ovaj glas iz našeg grada danas odjekuje ovom zemljom, odjekuje vaseljenom, tim glasom prolamaju se nebesa jer taj glas jasno govori ‘ne damo svetinje’, poručio je Jokić zamolivši građane da se uzdignu iznad ličnihm stranačkih i nacionalnih podjela i razmirica.

“ Gospod je u glasu jedinstva, sloge, radosti i ljubavi, da svi zajedno bez razlike opet i opet kažemo ne damo svetinje jer u njima je naše biće. Zato ova žrtva neće i ne smije propasti, zato će ova žrtva živjeti i svjedočiti za nas pred našim precima i pred našim potomcima da smo bili na putu istine i pravde”, naglasio je on.

Naredna litija umjesto po planu, nedjeljom,biće održana u subotu zbog predstojećeg Jovanjdana I plivanaj za krst koje će biti oragnizovano u nedjelju na Krupcu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:51
  8.7.2020.

  Kompanija Philip Morris International Inc. može da informiše svoje potrošače da IQOS, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duvan, smanjuje izloženost korisnika štetnim hemikalijama koje se nalaze u cigaretama, objavila je u utorak američka Agencija za hranu i ljekove (FDA), a prenosi Blumberg.

 • 13:25
  8.7.2020.

  Institut za javno zdravlje (IJZ), u cilju što bolje zaštite djece, preporučuje nošenje maski, posebno kod djece osnovnoškolskog uzrasta ili starije.

 • 12:15
  8.7.2020.

  Kapetanovo jezero sa okolinom (Mganik, Lukavica, Žurimovi, Kapa Moračka, Tali, Stožac, Izvorište Morače i Komarnice...) je u samom vrhu planinsko turističkih potencijala Crne Gore, a tamo se ovih dana bez plana, dozvola, koncepcije razvoja podižu turistički objekti, saopštila je NVO Zeleni Crne Gore.

 • 11:14
  8.7.2020.

  Policija je tokom prethodnog dana nadležnim tužilaštvima podnijela krivične prijave protiv 11 osoba zbog kršenja mjera o sprečavanju širenja koronavirusa.