Autor: onogost.me
Foto: Green home
14:04
24.9.2020.

Otvorene biciklističke staze u Crkvičkom polju

Nevladina organizacija (NVO) Green Home otvorila je 16 kilometara dugu biciklističku stazu Graba izvor – Kučino brdo – Grabač vrh- Sokolina – Donje Polje – Vraca i osam kilometara duge adrenalinske planinarske staze Šćepanova stijena – Brštanovica i Šćepanova stijena – Zagonica – Bukova Ravan i time doprinijela revitalizaciji katuna i promociji seoskih domaćinstava.

 


Osim toga, kako dodaju iz Green home-a, izrada staze Šćepanova stijena – Brštanovica omogućava uvezivanje seoske ponude sa rafting uslugama u kanjonu Tare, po kojima je ovaj kraj do sada bio prepoznat.

“Izradom pomenutih staza i uvezivanjem katuna željeli smo da doprinesemo proširenje ponude, promociji i valorizaciji turističkih potencijala i prirodnih bogatstava Crkvičkog Polja a time i Parka Prirode Piva, ali i da privučemo posjetioce koji obično posjećuju Plužine i rijeku Taru tokom jednodnevnih rafting izleta da produže boravak na ovom području”, navode iz ove NVO.

Kako ističu, Crkvičko Polje krase stoljetne šume, plemenite vrste divljači, stari katuni i vidikovci sa zapanjujućim pogledom na Pivu i Taru, sela bogata istorijom, starim zanatima, ljekovitim biljem i domaćinskim odnosom prema posjetiocima skrivena tik uz kanjone rijeka.

"Nove staze zaljubljenicima u prirodu i avanturu omogućavaju uživanje u prelijepim pejzažima i netaknutim šumama ovog kraja, brojne panoramske poglede sa kanjona Tare i Pive – kao i ljubaznost i gostoprimstvo lokalnih stanovnika. Sa vidikovaca na Zagonici, Sokolini, Grabač Vrhu i Kučinom brdu posjetioci će uživati u nestvarnim ljepotama i pogledima od kojih zastaje dah. Green Hone se potrudio da ove vidikovce opremi neophodnim mobilijarom kako bi budućim posjetiocima omogućili dodatni ugođaj”, saopšteno je iz NVO.

Kako bi se ojačali kapaciteti lokalnih turističkih ponuđača u oblasti prirodne i kulturne interpretacije i gostoprimstva i objedinila turistička ponuda ranije su organizovana dva seminara za domaćinstva, vodiče i turističke radnike na kojima su učesnici stekli nova znanja u oblasti interpretacije prirodnog i kulturnog nasleđa.

Cilj projekta „Skrivena sela Pive“ je, kako dodaju, podrška razvoju avanturističkog turizma na području Pivska planina-rijeka Tara kroz povezivanje i unaprijeđenje postojeće infrastrukture, kao i jačanje kapaciteta lokalnih turističkih ponuđača u oblasti pirodne i kulturne interpretacije i gostoprimstva.

Projekat je, kako naglađavaju, realizovan je uz finansijsku podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u okviru njihovog projekta za razvoj i promociju turizma podržanog od strane Evropske unije u cilju razvoja i konkurentnosti ekonomija u šest zemalja Zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:51
  27.10.2020.

  U Crnoj Gori od septembra prošle godine je čipovan 20.241 pas, od čega je najviše identifikovanih i registrovanih pasa u Podgorici - 5.605, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 • 08:19
  27.10.2020.

  S namjerom da skrenu pažnju na značaj mentalnog zdravlja, Сentar za romske inicijative će od danas do 29. oktobra realizovati kampanju "Jesi OK".

 • 18:31
  26.10.2020.

  Na Univerzitetu Crne Gore, u odobrenom dodatnom ispitnom roku, prijavu za polaganje jednog predmeta predalo je ukupno 115 studenata, kojima je do završetka osnovnih studija (obima najmanje 180 ECTS kredita) ostao nepoložen samo jedan predmet. Prijave su predate na ukupno 17 fakulteta.

 • 16:45
  26.10.2020.

  U Crnoj Gori prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 97 učenika i 92 nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koji su iz tog razloga odsutni sa nastave.