Autor: onogost.me
Foto: DMEN
10:55
10.4.2021.

Otvorena sezona u eko parku Blace

Aktivisti nevladine organizacije (NVO) Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) i ovog proljeća su sređivali popularno izletište eko park Blace. Pod vođstvom najboljeg volontera Crne Gore - Joka Radovića popravljen je mobilijar i postavljene su ukrasne kućice za ptice, čime je ozvaničen početak sezone u pomenutom parku.


„Kućice za ptice je donirala štamparija Vakom DOO. Dotrajali i polomljeni mobilijar se osim akcije postepeno popravlja i mijenja, tako da će posjetioci moći da uživaju u novom sjaju eko parka Blace“, saopšteno je iz DMEN-a.

Oni kažu da je to samo dio posla koji planiraju uraditi u narednom periodu.

Kao što su to radili i prethodnih godina i ove godine će, navode, srediti i posaditi nove hljebne kulture u oglednoj bašti. U planu je postavljanje još klupa i stolova, hranilice za ptice, biće potrebno popraviti i klackalicu za djecu i postaviti novu ljuljašku.

Najveći problem otpad i nabavka materijala 

Miodrag Karadžić predsjednik DMEN kaže da eko park Blace svake godine poprima sve veće interesovanje od strane posjetilaca.

„U proteklih pet godina realizovali smo četiri projekta koji su se odnosili na dodavanje novih sadržaja za ugodiniji boravak posjetioca. Sada je to lokalitet gdje se traži mjesto više“, navodi Karadžić.

Iako se ulaže veliki trud i rad gotovo svakodnevno na terenu, kaže, imaju i prilično veliki posao da obezbijede neophodne materijale za obnovu starog i dotrajalog kako bi sve bilo u najboljem redu.

„Jedan od trenutno najvećih problema nam je otpad koji ostavljaju posjetioci bez obzira što smo u saradnji sa SO Nikšić uspjeli da obezbijedimo kontejner na samoj lokaciji“, navodi Karadžić.

On posebno ističe rad nikšićkog populanog sajdžije i najboljeg crnogorkog volontera Joka Radovića koji svakodnevno odvaja slobodno vrijeme za uređenje i održavanje ovog parka.

Radoviću, višegodišnjem volonteru i zaljubljeniku u prirodu, krajem prošle godine Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid dodijelila je godišnju nagradu za volontera godine, na predlog DMEN.

Eko park Blace je NVO Društvo mladih ekologa formiralo 2015. godine i od tada je postalo omiljeno izletište ne samo za Nikšićane već i šire. Sam lokalitet nije bio uređen na sadašnji način, ali je osamdesetih godina upravo zbog svojih prirodnih karakteristika bio rado posjećen od starijih Nikšićana.

Eko park Blace se nalazi u jugozapadnom dijelu grada, na svega dva i po kilometra udaljenosti od gradskog trga. Sam lokalitet predstavlja malo kraško polje jer ga karakterišu livade, izvori, ponori.

"Takođe, i uz ona stabla šmo smo zatekli, ali i ona koja smo posadili prethodnih godina posjetilac ima potpun doživljaj prirodnog okruženja", navode iz DMEN-a.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:28
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.

 • 14:02
  15.5.2021.

  Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrio postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine, saopšteno je iz Savjeta

 • 10:32
  15.5.2021.

  Od početka godine u Osnovnom sudu u Podgorici donijete su 24 presude zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, kojima je 26 osoba proglašeno krivim i osuđeno.