Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
16:11
22.1.2019.

Otvoren regionalni konkurs za kratku priču „Biber“

Regionalni konkurs za kratku priču „Biber“, treći po redu, otvoren je do 10. juna tekuće godine.


Prva dva konkursa „Biber“ bila su na temu pomirenja, a ovaj put je tema proširena.

„Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve“, navodi se u tekstu konkursa.

Priče je moguće poslati na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, a pravo učešća imaju afirmisane autorke i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri, koji čine čine Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Shkelzen Maliqi, će izabrati tri priče koje će osvojiti nagrade, a odluka žirija biće objavljena do kraja oktobra 2019. godine.

„Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susjedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu“, dodaje se.

Konkurs organizuje Biber tim u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Više informacija o uslovima konkursa i nagradama možete naći na Biberovoj stranici http://biber.nenasilje.org .

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:09
  20.7.2019.

  Nikšićanin Miodrag Albijanić (25) teže je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi koja se danas oko 15.30h dogodila na magistralnom putu Nikšić- Podgorica, u mjestu Vitasojevići.

 • 16:47
  20.7.2019.

  Manifestacija “Degustacija tradicinalnih jela regiona Krš”, koja ima za sa cilj da takva jela postanu dio regionalne ponude u restoranima, da se promovišu prirodni, kulturni i istorijski potencijali regiona sa namjerom da se poboljša turistička ponuda opštine Nikšić, Crne Gore i prekograničnog regiona “Krš", danas je organizovana na planini Lukavici, u Eko kampu “Tomić”.

 • 09:16
  20.7.2019.

  U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni.

 • 08:06
  20.7.2019.

  Planina Lukavica danas će okupiti sve one koje vole da provode vrijeme u prirodi, ali i da uživaju u tradicionalnim jelima.