Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:07
14.4.2021.

Otvoren konkurs za stipendije za studijske boravke u Republici Hrvatskoj u akademskoj 2021/22. godini

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je da je otvoren konkurs za stipendije za studijske boravke u Republici Hrvatskoj u akademskoj 2021/22.godini.


Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske (Ministarstvo) i Agencija za mobilnost i EU programe (Agencija) nude stipendije Vlade Republike Hrvatske stranim studentima i istraživačima koji žele jedan dio svog obrazovanja da steknu na hrvatskim visokoškolskim ustanovama ili istraživačkim institutima.

Stipendije nude mogućnost za studiranje ili istraživanje u bilo kojem području obrazovanja tokom odobrenog perioda mobilnosti, na nekom od javnih hrvatskih univerziteta ili istraživačkih ustanova koje će student odabrati.

Dodijeljene mobilnosti treba da se iskoriste tokom 2021/2022. akademske godine (od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine, isključeni mjeseci su jul i avgust).

Potencijalni kandidati pozvani su da se prijave za stipendije Vlade RH podnošenjem prijavne dokumentacije putem online sistema prijavljivanja Agencije i nadležnoj ustanovi u zemlji. Stipendije se mogu dodijeliti samo kandidatima koje nominuju nacionalna nadležna tijela (za Crnu Goru: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta).

Za Crnu Goru se dodjeljuje sljedeći broj stipendija:

1) 20 mjeseci stipendija za studijski boravak za studente bečelor i master studija, u trajanju od 1 do 2 semestra i
2) 8 mjeseci stipendija za istraživanje za studente master i doktorskih studija, u trajanju od 1 do 2 mjeseca.

Prijavnu dokumentaciju treba dostaviti
- Agenciji putem elektronskog prijavnog sistema i
- Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta u tri primjerka najkasnije do 7.maja, kako bi se izvršio proces selekcija i pripremilo i poslalo Nominaciono pismo Agenciji najkasnije do 14.maja 2021.godine.

Krajnji rok za elektronsku prijavu putem elektronskog prijavnog sistema Agencije za mobilnost i EU programe je 14.maj 2021.godine, a krajnji rok za dostavljanje prijavne dokumentacije Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta je 7.maj 2021.godine.

Dokumentaciju do navedenog roka dostaviti u arhivu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta: Vaka Đurovića bb, 81 000 Podgorica.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:28
  16.5.2021.

  Institut sporazumnog priznanja krivice svake godine sve je zastupljeniji u rješavanjima krivičnih predmeta u Crnoj Gori. Od početka njegove primjene, svake godine znatno raste broj predmeta koji se završe bez suđenja, u kancelarijama tužilaštva, a rastu i iznosi koji se naplate od okrivljenih.

 • 19:18
  15.5.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za ponegdje kratkotrajnu kišu.

 • 14:02
  15.5.2021.

  Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrio postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine, saopšteno je iz Savjeta

 • 10:32
  15.5.2021.

  Od početka godine u Osnovnom sudu u Podgorici donijete su 24 presude zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, kojima je 26 osoba proglašeno krivim i osuđeno.