Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:23
20.1.2022.

Otvaranje Doma starih u martu, smještaj čeka 57 budućih korisnika

Dom starih, čija je gradnja ozvaničena 2019. godine, a početak rada odlagan više puta, biće otvoren u martu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Smještaj u Domu starih trenutno čeka 57 osoba, od čega je najveći broj zahtjeva iz Nikšića.


Iz Ministarstva su portalu Onogošt kazali da je Dom u građevinskom smislu završen, te da se u narednom periodu očekuje provjera funkcionalnosti i dobijanje administrativnih dozvola za rad, a završetak cjelokupnog posla i useljenje prvih korisnika očekuje se u martu.

“Rok za završetak objekta, koji je planiran u oktobru 2020. godine, pomjeren je usljed pandemije, prije svega zbog toga što je Svjetska zdravstvena organizacija odredila poseban protokol kupovine i nabavke medicinske opreme bez koje nije moguće staviti Dom u funkciju. Takođe, zbog pandemije otežana je bila nabavka termotehničke opreme. Sa zadovoljstvom se sada može konstatovati da je izvođač radova uspio da nabavio svu potrebnu opremu”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kako su kazali, aktom o sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 130 pozicija. U oktobru 2020. preko konkursa za zapošljavanje uposlena je 41 osoba, što smatraju dovoljnim za prvu faza rada.

Navode da su zaposleni prošli obuke u postojećim domovima za stare, a tokom pandemije bili su angažovani kao zamjena kolegama u domovima, što im je, kako kažu, dodatno omogućilo da se upoznaju sa specifičnostima rada u Domu.

Cijena za smještaj zavisiće od vrste smještaja, odnosno usluge koja se pruža korisniku.

„Zahtjev za smještaj, prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, podnosi se JU Centar za socijalni rad, a nakon zvaničnog početka rada ustanove zahtjev je moguće podnijeti i Domu“, kazali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Dom starih, izgrađen na mjesto bivše kasarne u podnožju Trebjese, raspolaže sa pet objekata, četiri su namijenjena za smještaj korisnika sa kapacitetom 208 smještajnih jedinica, od čega su 104 smještajne jedinice namijenjene raseljenim i interno raseljenim licima.

Dom starih, vrijedan oko 5, 4 miliona eura, izgrađen je okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori. Finansije za smještaj osoba iz ranjivih kategorija, izbjeglica i socijalno ugroženih lica obezbijeđene su kroz donatorska sredstva i iz budžeta Vlade Crne Gore.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:30
  24.5.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:47
  24.5.2022.

  Štafeta mladosti krenula je danas sa nikšićkog Trga slobode koju će sjutra, na nekadašnji Dan mladosti, položiti na Titov grob, u Beogradu. 

 • 14:44
  24.5.2022.

  Elektronski upis djece u javne predškolske ustanove za školsku 2022/23. godinu vršiće se putem portala www.upisi.edu.me od 25. maja do 15. juna.

   

 • 08:20
  24.5.2022.

  Svi koji su učestvovali u skandalu na utakmici Ibar-OFK Nikšić u Rožajama moraju odgovarati i biti adekvatno sankcionisani, kazao je ministar sporta i Mladih Vasilije Lalošević. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”, saopštio da ne bi licitirao motivima incidenta, te da nema informaciju da li su zakazali organizatori utakmice.