Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
15:09
8.11.2019.

OŠ "Ivan Vušović": Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića danas je u okviru redovnih godišnjih aktivnosti, u saradnji sa OŠ „Ivan Vušović“ sa Vidrovana obilježilo 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije.


Učenike završnih razreda i prisustne profesore i članove UBNOR-a i antifašista Nikšića je na zločine, teror i genocid koji su prije i u toku Drugog svjetskog rata činile jedinice nacističke Njemačke prema jevrejskoj etničkoj zajednici, prema narodima slovenskog porijekla i prema Romima potsjetio profesor istorije Zvonko Femić. 

"Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se danas u znak sjećanja na Kristalnu noć u nacističkoj Njemačkoj 1938. godine, kada se dogodio pogrom nad tamošnjim jevrejskim stanovništvom. U "Kristalnoj noći" njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Zapaljeno je više od hiljadu sinagoga, potpuno je razoreno više od sedam hiljada jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najamanje 91 osoba jevrejskog porijekla, a oko 30 hiljada je odvedeno u koncentracione logore. Kristalna noć ili Noć pogroma bila je neka vrsta uvoda u potpunu tragediju jevrejskog naroda pod nacizmom tokom Drugog svjetskog rata, kada je tokom takozvanog "konačnog rješenja" odnosno holokausta ubijeno oko šest miliona Jevreja. Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma ustanovile su Ujedninjene Nacije 1995. godine  s ciljem prisjećanja na žrtve pogroma u Kristalnoj noći i žrtava holokausta i fašizma prije i tokom Drugog Svjetskog rata sa fokusom na savremene probleme rasizma, antisemitizma, desničarskog ekstremizma i neofašizma", istakao je Femić.

U okviru ovog istorijskog časa predsjednik UBNOR-a Nikšić, Slobodan Mirjačić evocirao je uspomene na porodicu Vidaka i Zorke Vušović čije ime njihovog sina nosi ova škola.

"Malo je porodica u Jugoslaviji dalo ono što je dala ova porodica narodnooslobodilačkom pokretu i socijalističkoj revoluciji. Danilo je bio doktor filologije i istaknuti lingvista čija je prerana smrt narod Gornjeg polja doživio kao ličnu tragediju. O Ivanu i njegovom junaštvu u Ražanjskom kraju pjevale su se narodne pjesme i ispredale legende, a zna se koga one dignu na krila, sleduje mu poštovanje i nezaborav. Kao pravnik službovao je u Prizrenu, Makedoniji, Ćupriji i Ražnju. Član je KPJ od 1932. godine. Sa bratom Ljubom formirao je Prvu partijsku ćeliju u Gornjem Polju. Da doktorira spriječio ga je rat. Bio je pokretač ustanka u Istočnoj Srbiji. Ranjen je i prilikom strijeljanja prkosio je neprijatelju. Zahvalan mu je narod tog kraja, pa jedna ulica u Ražnju i Soko-banji nosi njegovo ime. Osnovne škole u Ražnju i na Vidrovanu nose njegovo ime. Janko je bio član KPJ od 1938. godine. Studirao je pravo u Beogradu. Poginuo je na Sutjesci 1943. godine na dužnosti intendanta vojne komande V proleterske crnogorske brigade. Labud je bio profesor književnosti, službovao je u Somboru, Sarajevu, Čačku i Nikšiću. U mladosti je prigrlio revolucionarne ideje sa braćom. Na prevaru su ga uhvatili a fašisti su ga satrli u gasnoj komori – krematorijumu Mathauzena aprila 1945. godine. Nikola je završio Gimnaziju u Nikšiću. Rat ga je omeo u obrazovanju ali ne na idejnom obrazovanju. Član je KPJ od 1942. godine. U V proleterskoj brigadi je od formiranja sa bratom Ljubom i sestrom Draginjom. Neustaršivi borac poginuo je aprila 1944. godine kod Mojkovca od Njemaca i četnika. Ljubo potpukovnik i profesor matematike i Draginja preživjeli su strahote Golog otoka i posledice istog", istaknuto je ovom prilikom.

Profesor Ljubo Vujadinović govorio je o stardanjima Gornjeg Polja i okolnih sela i istakao da je u četvorogodišnjem ratu sa ovog područja poginulo 147 muškaraca i 19 žena a bilo je preko 100 žrtava fašističkog terora. Najviše žrtve ovaj kraj podnio je poslije bitke na Sutjesci kada je zloglasna  divizija „Princ Eugen“ nastavila svoj zvjerski pohod po ovom području koji je kulminirao u Dolima u Pivi gdje je pobijeno preko 550 nevinih žrtava.

 

Ostale vijesti iz kategorije